Republika: 10. 12. 2000.

Sindikati: Prijetnje potpredsjednika Vlade Gorana Granića o uvođenju radne obaveze zastrašujuće su

Može se izbjeći štrajk 14. prosinca. Iako su nas pozvali na pregovore četiri dana uoči usvajanja proračuna, očekujemo ozbiljan prijedlog, tvrdi Ribić

Piše: Vedran Marjanović

Ocijenivši da je jednodnevni štrajk upozorenja zbog Vladina nepoštivanja kolektivnog ugovora uspio iznad svih očekivanja, čelnici Matice sindikata javnih i državnih službi jučer su najavili novi štrajk za 14. prosinca. Ovaj put, kako je najavio jedan od lidera Matice Vilim Ribić, štrajk bi trajao do ispunjenja zahtjeva. U Matici kažu da ne raspolažu točni podatkom o broju zaposlenika državnih i javnih službi koji su štrajkali 8. prosinca. Jedan od lidera Matice Vilim Ribić, ustvrdio je kako je štrajkalo između 80 i 120.000 ljudi. Šef pregovaračkog tima Matice Dalimir Kuba iznio je procjenu da je u o štrajku bilo najmanje 100.000 zaposlenika.

U Sindikatu hrvatskih učitelja ustanovili su da je štrajkalo 17,5 tisuća učitelja ili 80 posto članstva SHU-a. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Ivica Ihas iznio je podatak da je u ministarstvima i lokalnim tijelima uprave, na carinama i sudovima, štrajkalo 61 posto članova njegova sindikata. Milena Delak iz Sindikata zdravstva rekla je kako se od 65000 zaposlenih u zdravstvenim ustanovama na različite načine, u okviru zakonom dopuštenom, štrajku pridružilo njih 75 posto. Štrajk na fakultetima i visokoškolskim ustanovama, prema riječima V. Ribića, urodio je stopostotnim odazivom - štrajkalo je 10.000 ljudi.

Mogućnost da se izbjegne štrajk 14. prosinca postoji. Naime, Vlada je pozvala Maticu da se, u ponedjeljak, 11. prosinca započnu novi pregovori.

"Iako je napravila presedan pozivajući nas na pregovore četiri dana uoči usvajanja državnog proračuna, očekujemo od Vlade ozbiljan prijedlog", rekao je Vilim Ribić.

Prijetnju zamjenika premijera Gorana Granića državnim službenicima da će im se u slučaju ponovnog štrajka uvesti radna obveza, šef pregovaračkog tima Matice Dalimir Kuba komentirao je pitanjem "nisu li to iste metode kojima se služio HDZ?" Ivica Ihas izjave vicepremijera Granića ocijenio je zastrašujućom, jer, smatra Ihas, sadrže otvorene prijetnje otkazima.