Večernji list: 11. 12. 2000.

SUMMIT U NICI POSTAO JE NAJDULJE OKUPLJANJE U POLA STOLJEĆA POVIJESTI UNIJE

Pobuna malih protiv velikih EU zemalja

NICA - Nikada se do sada Europsko vijeće - što je službeni naziv summita šefova država i vlada Europske unije (EU) - nije održavalo tako dugo kao ovo u Nici. I postiglo toliko malo i uz goleme teškoće pomirivanja razlika i pronalaženja sredine u kombinacijama interesa 15 država članica. Usklađivanje zahtjeva velikih i malih zemalja EU trajalo je i sinoć, pa je EU summit neplanirano ušao i u peti dan trajanja premda je trebao biti završen još u subotu.

Dio je dogovora odgođen, jer su Francuzi kao organizatori zaista očekivali previše od skupa na kojem su se države morale odricati dijela utjecaja u korist zajednice. Zapravo, Francuska je vjerovala da većina prijestolnica EU zemalja razmišlja kao Pariz. Summit je dokazao suprotno i EU obitelj zaista se složno smiješila tek na obiteljskoj fotografiji!

U kuloarima, za trajanja pregovora, nije uzmanjkalo ni uvreda. Francuski je prijedlog, čak treći koji je jučer ujutro stavljen na raspravu, o raspodjeli glasova pri odlučivanju ponovno dočekan nezadovoljnim komentarima. Dapače, izazvo je pravu pobunu malih zemalja protiv velikih. Čelnici Portugala i Belgije zaprijetili su napuštanjem summita ako raspodjela glasova ostane onakva kakvu je ponudila Francuska i s kojom se složila većina čelnika. Iako je "glas više ili manje pitanje ne tehničke nego simbolične naravi", kako je novinarima pokušavao obrazložiti europarlamentarac Elmar Brok, prijetnje nisu tek stav uvrijeđenosti Belgije što je susjednoj Nizozemskoj priznato pet milijuna stanovnika više glasom više ili što se Španjolska približila klubu velikih sa 28 glasova. Belgijski premijer Guy Verhofstadt jasno je kazao da je riječ o principu i da Belgija vodi najmanje svoju bitku. "Razlika između nas i Nizozemaca jednaka je razlici između Francuza i Nijemaca. Nizozemcima je priznata demografska činjenica brojnosti, Nijemcima nije".

Nijemci su kompenzaciju dobili činjenicom da su jedini zadržali postojeći broj zastupnika u Europskom parlamentu. No, prema francuskom prijedlogu, broj zastupnika u Europskom parlamentu bit će povećan sa 700 na 740 poslije proširenja.

Hubert Vedrine taj je najosjetljiviji završni dio pregovora opisao ovako: "Dogovor je poput kule od karata - pred nama je, no dovoljan je jedan pogrešan pokret da se sve sruši". Iz Europskog parlamenta šefovima država i vlada poslano je upozorenje da Parlament ne namjerava prihvatiti bilo kakav polovičan rezultat dogovora. No, moglo bi se dogoditi i da francusko Predsjedništvo potvrdi da je Sporazum iz Nice prihvaćen, ali velikom većinom glasova umjesto koncenzusom. No, prihvaćen je prijedlog Njemačke da se iduća revizija Sporazuma održi 2004. godine. (LSN)