Večernji list: 11. 12. 2000.

HSLS OPET KRITIZIRA SDP

Budiša nezadovoljan Račanovom vladom

* Đ. Adlešić konstatirala je da Mirko Galić nije zadovoljio očekivanja koalicije na dužnosti generalnog direktora HRT-a

* HSLS smatra da se vlast nije snašla u aferi Grupo

Veliko vijeće HSLS-a u siječnju će izići s ocjenom jednogodišnjeg djelovanja vladajuće koalicije i koalicijske vlade. Da bi ta ocjena mogla biti kritičnija od dosadašnjih, potvrđuje tijek rasprave na sjednici Velikog vijeća održanoj u subotu u Slunju. Naime, Veliko je vijeće razmatrajući koalicijsku vladu u dvomjesečnom razdoblju dalo strožu ocjenu od one kojom ju je ocijenilo na prethodnoj sjednici održanoj 23. rujna. Druga po snazi stranka u vladajućoj koaliciji smatra da bi Vlada s više hrabrosti i odlučnosti trebala pristupiti rješavanju gospodarskih i socijalnih pitanja i inzistirati da u svakom trenutku ona budu na prvom mjestu ljestvice prioriteta. Sve stvari koje se mimo toga pojavljuju kao važne zapravo su svojevrstan paravan za neodgovarajući pristup gospodarstvu i socijali.

Kao što je poznato, šef HSLS-a Dražen Budiša izvijestio je Veliko vijeće o političkim događajima između dviju sjednica tog tijela, pa je bilo govora o ustavnim promjenama, gospodarskim kretanjima, donošenju državnog proračuna, ali i o nedavnoj aferi Grupo. HSLS smatra da se mjerodavna tijela nisu najbolje snašla u rasvjetljavanju te afere, da su se uključila na neodgovarajući način, te da je na vidjelo izašlo da u tom slučaju policija nije najbolje surađivala s tužiteljstvom. U kontekstu rasprave o medijima potpredsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić otvorila je pitanje HRT-a konstatacijom da bi trenutačno raščišćavanje problema u pisanim medijima trebalo proširiti i na najjači elektronski medij. Osim što je upozorila da je potrebno hitno donošenje zakona o HRT-u, Đ. Adlešić konstatirala je da Mirko Galić nije zadovoljio očekivanja koalicije na dužnosti generalnog direktora HRT-a. Potpredsjednica HSLS-a, inače, bila je jedina od zastupnika vladajuće koalicije koja svojedobno nije glasovala za Mirka Galića, uz obrazloženje da je on i u vrijeme HDZ-a bio dužnosnik na HRT-u, ali nije ništa promijenio.

Tijekom rasprave i Dražen Budiša je podsjetio da je Galić postao direktor televizije uz izravnu asistenciju Nine Pavića, jednog od vlasnika Europa Press Holdinga, tvrtke koja se spominje u aferi navodnog pokušaja ovladavanja medijskim prostorom u Hrvatskoj. Ideju Đurđe Adlešić Veliko je vijeće načelno podržalo, no njezin prijedlog još nije prerastao u službenu inicijativu za smjenjivanje Mirka Galića. Galića se, inače, smatra izravnom akvizicijom premijera Ivice Račana.

Također, Veliko vijeće zaključuje da je u pozadini učestalih napada u medijima na HSLS, i stav te stranke, objavljen još na 9. saboru stranke, o tome da se vlasnička slika medija mora otkriti javnosti do posljednje dionice. Naime, kad je Budiša izašao s tim stavom, dio medija počeo je napadati njega i HSLS predstavljajući ih kao kočnicu koalicijskoj vladi.

M. Šarić