Jutarnji list: 11. 12. 2000.

HRVATSKA – ICTY Odnosi s Međunarodnim sudom za ratne zločine sve su kompliciraniji

Granić: Nećemo prihvatiti ispolitizirane optužnice

Pišu: Nataša Božić i Krešimir Žabec

ZAGREB - Vlada je zauzela jasne stavove o suradnji s Haaškim sudom, ali sasvim sigurno neće prihvatiti optužnice koje su ispolitizirane odgovorio je jučer Jutarnjem listu zamjenik premijera Goran Granić na pitanje što će Vlada učiniti kada u Hrvatsku stignu optužnice za Oluju. A one će, sudeći prema izjavi zamjenika haeške tužiteljice Blewitta od 6. prosinca, stići uskoro. Verojatno početkom sljedeće godine.

Koje je točno stavove Vlada zauzela u raspravi o Haaškom sudu održanoj prije nekoliko tjedana i što stoji u pismu koje je nakon nje zamjenik premijera poslao Carli Del Ponte, Granić jučer nije želio precizirati.

Intervju Globusu

Zaoštravanje odnosa Vlade RH prema Haagu nagovijestio i je sam Granić i u nedavnom intervjuu Globusu, u kojem izjavljuje "da Vlada ne može prihvatiti diktat haaškog tužiteljstva ako se ne želi prihvatiti temeljni koncept da je zadaća Haaškog tribunala pokreta nje postupaka za pojedinačne zločine".

"Ne bude li takvog pristupa, ne može se izvući nikakav drugi zaključak nego da se radi o političkom pristupu ovim prostorima", rekao je tada Granić. Slične stavove prema haaškim optužnicama za Oluju zauzeo je i ministar pravosuđa Stjepan Ivanišević u razgovoru za Feral Tribune: "Tražiti opće podatke o Oluji, koji se odnose na cijelu operaciju, znači zapravo inkriminaciju čitave operacije, koja je sastavni dio vrijednosti Domovinskog rata i kojom je Hrvatska oslobodila dio svojega državnog teritorija. O tom smo se bili dogovorili, ali su unatoč tome ponovno stigli neki zahtjevi, koji su bili prilično općenito formulirani. No, mi u tome ne želimo popustiti".

Prilikom izricanja tih stavova ministri se podudaraju u razmišljanjima s dvanaestoricom generala HV-a koji su nedavno poslali pismo javnosti. Pismo je potpisao i general u mirovini Ivan Čermak, kojeg se uz generala Gotovinu najčešće apostrofira kao “sigurnog" haaškog optuženika. Čermak za sada ne želi komentirati Blewitteve najave skorašnjeg podizanja optužnica za Oluju.

Bez strategije otpora

No, usprkos u intervjuima izrečenim tvrdim stavovima ministara prema haaškim zahtjevima te Granićevim najavaina da, Hrvatska neće popustiti ni pred uvođenjem sankcija Vijeća sigurnosti zbog nesuradnje, prema svemu sudeći Vlada nema jasnu stategiju "otpora" prema Haagu.

Ministar za europske integracije Ivan Jakovčić kaže da čvrsto stoji iza stavova Vlade o suradnji s Haaškim tribunalom, ali na pitanje o kojim je stavovima riječ ne želi odgovoriti. Vladinu politiku prema Haagu kao nojevsku, odnosno kao guranje glave u pijesak, opisuje i elesovac Zlatko Kramarić, koji smatra da treba. definirati gabarite suradnje s Haagom. Sudeći prema sadašnjem stanju stvari, Vlada će uzbuniti javnost tek nakon što iz Haaga stignu optužnice.

Tomac: Vlada je došla na moje pozicije

Ton poruke koju je Vlada odaslala Haagu putem Granićeva pisma otkrio nam je jučer SDP-ovac Zdravko Tomac. Naime, on je za Jutarnji izjavio da mu je "izuzetno drago što je Vlada zauzela stavove vrlo bliske onima koje je on izrekao Ijetos u Vukovaru". Da podsjetimo, Tomac je u Vukovaru Haagu poručio "Dosta s optužnicama protiv hrvatskih generala". On je istaknuo da Hrvatska ne bi trebala pristati na istrage i optužnice za Oluju sve dok u Haagu ne završi Milošević kao pokretać i najveći krivac za agresiju na Hrvatsku i BiH.