Republika: 12. 12. 2000.

Tuđmanov pulen i bliski Jelavićev suradnik Božo Ljubić stvara frakciju u HDZ-u BiH

Prema pisanju "Dnevnog avaza", frakciju još čine Nevenko Herceg i Zoran Tomić

Piše: Antun Mrkonjić

Sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na dobro obaviještene izvore, u ponedjeljak je objavio tekst "U HDZ-u na pomolu formiranje frakcije, najavljuje djelovanje skupine čelnika HDZ-a BiH unutar "ljevičarske frakcije". Tu frakciju navodno čine voda Božo Ljubić, Nevenko Herceg, zamjenik glavnog tajnika HDZ-a BiH, članovi Predsjedništva stranke Damir Ljubić i Davor Čordaš, koji su i visoki dužnosnici u tijelima vlasti u FBiH i Bosni i Hercegovini, te Zoran Tomić, glasnogovornik HDZ-a BiH.

U krugovima HDZ-a BiH takva se nagađanja ocjenjuju kao nečija manipulacija, i to iz krugova s kojima novinar "Dnevnog avaza", navodno, održava dobre odnose, a koji nisu naklonjeni HDZ-u.

Jedan od spomenutih, Davor Čordaš, član Predsjedništva HDZ-a BiH, odbacio je bilo kakvu vezu sa stvaranjem frakcije unutar stranke.

"Vjerujem da je takva politička manipulacija do novinara došla od 'mojih prijatelja' iz stranke ili onih koji su vezani za stranku, a koji nemaju pametnijeg posla. Ne znam ništa o formiranju frakcija u HDZ-u BiH niti ih podržavam, a poglavito ne lijeve frakcije. Osobno sam dobar i s 'prijateljima' koji su vezani za HDZ, kao i s predsjednikom Antom Jelavićem, ali sigurno je kako se ipak radi o ozbiljnim stvarima", kazao je za Republiku Davor Čordaš.

“Dnevni avaz”navodi da eventualno formiranje frakcije unutar HDZ-a BiH ovisi o volji i stajalištu HDZ-ovih generala Jelavića, Sopte, Šiljega te savjetnika Ante Bakovića, kojima se i inače u političkim krugovima pripisuje sva stranačka i druga moć. Navodni vođa frakcije, Božo Ljubić, do kojeg nismo uspjeli doći, poznat je kao žestoki izborni protivnik Ante Jelavića na 5. Saboru stranke, te kao osoba koju je na mjesto predsjednika HDZ-a BiH predlagao pokojni Franjo Tuđman.

Od protivnika, Ljubić se pretvorio u jednog od najlojalnijih i najbližih suradnika predsjednika HDZ-a BiH Ante Jelavića. Teško je vjerovati da Nevenko Herceg i Damir Ljubić razmišljaju o formiranju frakcije budući da imaju dosta dobre stranačke i državne položaje. Glasnogovornik HDZ-a BiH Zoran Tomić je, prema novinskim tekstovima, već odavno obilježen kao "Prlićev čovjek" i navodno je već trebao napustiti stranku.

Članovi Središnjega odbora HDZ-a BiH u Orašju su zauzeli odlučne i radikalne stavove prema međunarodnoj zajednici i formiranju postizborne vlasti. Zato je teško vjerovati da se otvara pitanje navodnih frakcija unutar HDZ-a BiH. Osim toga, teško je povjerovati da su te osobe spremne žrtvovati stečene privilegije i odanost HDZ-u, te uputiti se u novu stranačku avanturu.