Novi list: 12. 12. 2000.

GRAHAM BLEWIT RAZOČARAN ZAKLJUČCIMA VLADE

Neprihvatljiv diktat Tužiteljstvu

Pokušaj je to da se izbjegnu neke od obaveza prema Tribunalu, rekao je zamjenik glavne tužiteljice · Uskoro optužnice protiv hrvatskih generala za zločine počinjene u Bljesku i Oluji

ZAGREB - Tužiteljstvo Haškog suda razočarano je zbog toga što je hrvatska Vlada primjedbe na rad Tužiteljstva mimo dogovora iznijela ravno i preko medija, a ne u izravnom dijalogu, izjavio je jučer za agenciju SENSE zamjenik glavne tužiteljice Haškog suda Graham Blewitt. Komentirajući zaključke koje je usvojila Vlada u četvrtak na zatvorenoj sjednici, Blewitt je kazao da je neprihvatljivo da Hrvatska diktira Tužiteljstvu kako da vodi istrage.

Ocijenivši da su Tužiteljstvo suda i hrvatska Vlada u posljednje vrijeme vodili pisani dijalog o pitanjima suradnje Vlade i Tribunala Blewitt je kazao kako Haški sud nikako ne može prihvatiti dio stajališta hrvatske Vlade, jer smatra da je to diktat Tužiteljstvu, kako da vodi istrage. Dio zaključaka koje je donijela Vlada prema Blewittovoj izjavi agenciji SENSE Tužiteljstvo u potpunosti prihvaća. Zamjenik glavne tužiteljice pri tome nije jasno rekao koje zaključke Vlade Tužiteljstvo prihvaća kao opravdane, a koje odbacuje kao neprihvatljiv diktat.

Blewitt je također ocijenio da se razgovori o suradnji između hrvatske Vlade i Tužiteljstva Haškog suda ne trebaju voditi preko medija nego izravnim razgovorom o čemu je, kako je podsjetio, u rujnu ove godine postignut dogovor između glavne tužiteljice Carle Del Ponte.

Blewitt je na kraju ocijenio da zaključci hrvatske Vlade o suradnji s Tužiteljstvom Haškog suda predstavljaju pokušaj da se izbjegnu neke od obaveza prema Tribunalu, jer bi se njihovim ispunjavanjem “otežao život nekim osobama uključujući one koji bi mogli biti optuženi i to u trenutku kada se bliži podizanje jedne optužnice”. Zamjenik glavne tužiteljice nije pojasnio na koje osobe i optužnice misli, ali Blewitt je prošlog tjedna najavio kako postoji mogućnost da Haški sud do kraja ove ili početka iduće godine podigne optužnice protiv hrvatskih generala za zločine koji su počinjeni uoči i za vrijeme akcije “Oluja” i “Bljesak”.

Zamjenik glavne tužiteljice također je kazao kako Vijeće sigurnosti neće promijeniti statut Suda i ograničiti ovlasti Tužiteljstva, kao što će to možda zatražiti hrvatska Vlada.

Z. B.