Jutarnji list: 12. 12. 2000.

SRJ Washington Post otkriva kako je na rubovima kampanje protiv Miloševića radila i CIA

SAD dao za Miloševićevo rušenje oko 41 milijun američkih dolara i usluge CIA-e

WASHINGTON – Iza naizgled spontana pokreta koji je s vlasti srušio Slobodana Miloševića stajala je pomno razrađena strategija koju su zajednički ostvarili demokratski aktivisti iz Srbije i zapadni savjetnici, objavio je jučer Washington Post.

Navodi se da je prvi zajednički sastanak čelnika srbijanske oporbe s američkim stručnjacima održan u listopadu 1999. u hotelu Mariott u Budimpešti.

"Dvadesetak opozicijskih vođa prihvatilo je poziv Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i washingtonske lobističke tvrtke Penn, Schoen & Berland", piše Washington Post. Američki savjetnici, tvrdi list, imali su odlučujuću ulogu u svim bitnim aktivnostima prije izbora, za njihova održavanja i nakon njih - od ispitivanja raspoloženja javnosti do organiziranja paralelnoga prebrojavanja glasova.

Washington Post tvrdi da je i odabir Koštunice za zajedničkoga kandidata udružene oporbe rezultat američkih procjena. Ispitivanja NDI-ja pokazala su da 49 posto stanovništva Srbije o njemu ima povoljno mišljenje. Jednogodišnja akcija stajala je SAD 41 milijun dolara, a tim su novcem plaćene gotovo sve aktivnosti - od 2,5 milijuna plakata i brojnih putovanja do 5000 kantica spreja u boji i naknada od pet dolara na dan za nevladine promatrače izbora.

Otkriva se zanimljiva pojedinost da su članovi srbijanske oporbe i studentski vođe kao izgovor za putovanje u Mađarsku najčešće koristili hodočašće u svetište Svetog Andreje u Szegedu, gdje su i održani brojni susreti s američkim instruktorima. Washington Post naglašava da je s američke strane bila riječ o "otvorenoj operaciji" kojom su upravljali iz State Departmenta i USASID-a, Agencije za međunarodni razvoj, u suradnji s NDI-jem i Međunarodnim republikanskim institutom (IRI). Nerado se priznaje, piše Washington Post, da je "na rubovima kampanje" bila angažirana i CIA. "Premda je sve očito bilo usmjereno na svrgavanje Miloševića, Clintonova vlada to radije opisuje kao neutralnu operaciju", objavio je list. (H)