Republika: 13. 12. 2000.

EKSKLUZIVNO: PISMO TUŽITELJICE DEL PONTE POTPREDSJEDNIKU GRANIĆU

Haaški sud će u potpunosti odbaciti stavove hrvatske Vlade i tražiti nastavak suradnje

Europski diplomatski krugovi razočarani su posljednjom inicijativom Markova trga koju drže ishitrenom, nervoznom i nedovoljno dobro pripremljenom

Piše: Bruno Lopandić

Haaški sud, odnosno Haaško tužiteljstvo u potpunosti će odbaciti stavove hrvatske Vlade o suradnji, jer ih smatra medijskom kampanjom zbog unutarnjopolitičkih ciljeva, potvrdili su "Republici" u utorak visoki izvori Haaškoga tužiteljstva.

Europski diplomatski krugovi razočarani su posljednjom inicijativom Markova trga koju drže ishitrenom, nervoznom i nedovoljno dobro pripremljenom.

Veliki broj europskih zemalja drži da Haaški sud radi presporo, te da bi se trebale preispitati metode rada tužiteljstva.

Tužiteljstvo naime istražuje samo one slučajeve za koje se procijeni da ih vode do "velikih riba". Katkad, procjena može biti i kriva, navode kritike.

Ova inicijativa, međutim, neće imati nikakavog pozitivnog efekta na međunarodni status Hrvatske, a neće ni pomoći efikasnijem radu Haaškoga suda, drže diplomati.

Hrvatska diplomacija se u ovom slučaju drži podosta suzdržano, službenih reakcija za sada nema, no neslužbeno, ni svi na Zrinjevcu nisu zadovoljni radikalizacijom odnosa Zagreba i Haaga.

Jasno je da se suradnja mora deinirati preeiznije. No, uspoređivanje sa stanjem u SRJ je kontraproduktivno i ne može nam pomoći - smatra jedan hrvatski diplomat, dodajući kako Sud u Haagu ima veliku političku važnost što ne znači da je ispolitiziran.

Zamjenik Glavne tužiteljice Graham Blewitt izjavio je za "Republiku" da službene stavove hrvatske Vlade Ured tužiteljice još nije dobio, već ih je vidio samo putem medija.

Razočarani smo i to izuzetno ovakvim stajalištima. U posljednjih nekoliko mjeseci bili smo zadovoljni suradnjom s hrvatskom Vladom, no u posljednjih par tjedana stvari su se pogoršale. Carla del Ponte odgovorila je na pismo gospodina Granića, a nakon toga umjesto da se komunikacija nastavi, hrvatska se Vlada odlučila na političku medijsku kampanju rekao je Blewitt.

Posebno Iošim drži se u Haagu činjenice da je Carla del Ponte, nakon što je vidjela kamo smjera Vlada, tražila susret s Granićem, no ovaj joj je odgovorio kako nema vremena.

Iako je odbio govoriti o sadržaju pisma Carle del Ponte Goranu Graniću, saznali smo da je glavna tužiteljica zamjerila hrvatskoj Vladi zbog niza pitanja.

Nakon ovog obrata, predstavnici europske diplomacije, uključujući i američku već su počeli uvjeravati Zagreb da do primjene dvostrukih standarda neće doći, jer suradnja s Haaškim sudom obvezuje sve.

U subotu je u Zagreb došao James O'Brian, posebni savjetnik američkog predsjednika i državne tajnice za demokratizaciju Balkana.

On je predsjedniku Mesiću naglasio da SAD pomoć SRJ uvjetuje suradnjom s Haaškim sudom i punim poštivanjem Daytonskog sporazuma.