Jutarnji list: 13. 12. 2000.

Dnevni osvrt O skandaloznoj poruci premijera Račana novinarima piše Helena Puljiz

Neprijatelj u našim redovima

Jedna od najgorih kvalifikacija u Hrvatskoj jest da vas optuže ili osumnjiče da ste suradnik tajnih službi. Tako je bilo u vrijeme Udbe i KOS-a, tako je bilo u vrijeme dr. Franje Tuđmana, a tako je, eto, i danas u eri premijera Ivice Račana. Optužbe za konspirativnu suradnju sa špijunima u pravilu su se upućivale političkim suparnicima i zabrinjavajuće često novinarima, a tako je, nažalost, i danas. Svjedoči o tome skandalozna poruka premijera Račana novinarima okupljenima prije dva dana u Banskim dvorima, da je "iz sprege dijelova tajnih službi s pojedincima iz vaših redova" vidljiva deformacija hrvatskog obavještajnog sustava. Hrvatski novinari, prema premijerovim tvrdnjama dakle, duboko su ogrezli u špijunažu i špijunsko podzemlje. Takvo nedomjereno i neodgovorno obračunavanje s novinarima identično je svojedobnom obračunu dr. Franje Tuđmana s nezavisnim medijima. Jedina je razlika što su tada novinari bili u sprezi s vanjskim neprijateljem, a danas, kada vlada Račan, suradnici su unutarnjeg neprijatelja. U Tuđmanovo smo vrijeme osuđivali takvo ponašanje, nazivali ga paranoičnim, a nerijetko je upravo obračun s medijima Tuđmana i njegovih sljedbenika bio pokazatelj koliko je Hrvatska udaljena od demokratskih standarda. Danas bi, međutim, trebali pognuti glave i pristati na ocjenu da je ponašanje premijera Ivice Račana demokratski standard. Na to kao novinari, dakako, ne možemo pristati.

Prije svega zato jer od Račana, kao nositelja najviše državne vlasti, nismo čuli argumente kojima bi potkrijepio tako teške optužbe. Drugi razlog zbog kojega su Račanove izjave neprihvatljive i za svaku osudu posve je prozaičan. Društvo je, naime, skup pojedinaca, a svaki od njih ima svoja prava i dužnosti - nema kolektivne krivnje. To vrijedi, naravno, i za novinare. No to, čini se, ništa ne znači premijeru koji nas je zamalo uvjerio da su vremena "neprijatelja u našim redovima" nepovratno prošla. Račanu međutim, treba dati još jednu šansu i pozvati ga da se ispriča novinarima i kaže tko je doista upregnut u špijunsko podzemlje.

Osim toga, prema Ustavu Republike Hrvatske upravo Ivica Račan vlada najvećim dijelom hrvatskih špijuna: ako već optužuje novinare za spregu s obavještajnim podzemljem, nije li upravo on kriv što takvo obavještajno podzemlje postoji?