Večernji list: 13. 12. 2000.

HAAŠKO TUŽITELJSTVO PROVJERAVALO TUĐMANOVE TRANSKRIPTE

Haag sprema optužnice za šest generala HV-a i dva bivša dužnosnika

* Transkripte s Pantovčaka Haag ocijenio beskorisnima

Prije otprilike dva tjedna pred Haaškim sudom svjedočile su tri daktilografkinje iz Ureda predsjednika RH i djelatnik Ureda svojedobno zadužen za snimanje razgovora, doznali smo iz pouzdanih izvora u Hrvatskom saboru. Haaško tužiteljstvo pozvalo ih je kako bi utvrdilo na koji su način nastajali transkripti razgovora koje je pokojni predsjednik Franjo Tuđman vodio s raznim dužnosnicima bivše vlasti i HDZ-a BiH, a koji bi mogli poslužiti u nekim postupcima Haaškog tribunala.

Nakon što su svjedoci opisali način nastajanja transkripata, koji su nakon siječanjskih izbora za predsjednika države preplavili domaće medije, Haaški je sud, navodno, donio odluku da im opsežan materijal koji su dobili ne može koristiti, jer se ne može potvrditi da je autentičan. Navodno su specificirali da transkripti kojima raspolažu ne mogu biti dokaz u postupku protiv Kordića i Čerkeza. Neslužbeno samo doznali i to da se u Haagu pripremaju optužnice, i to za šest generala HV-a i dva dužnosnika bivše vlasti.

Među potencijalnim putnicima za Haag spominju se mahom umirovljeni visoki vojni dužnosnici i, kako neslužbeno doznajemo, neki još aktualni dužnosnici, za koje su navodno već pripremljena rješenja o umirovljenju. U Haag, gdje su navodno za njih već pripremljene optužnice, već početkom iduće godine mogli bi putovati umirovljeni generali Mirko Norac, Ante Gotovina, Ivan Korade, Damir Krstičević i Rahim Ademi te još aktualni pomoćnik ministra policije, također general, Mladen Markač.

Budući da se među imenima s optužnica spominju i neki bivši visoki dužnosnici, špekulira se o odlasku bivšeg ministra unutarnjih poslova Ivana Jarnjaka. No, lista nije konačna, a još nije precizno poznata pozadina poziva generalu Petru Stipetiću. Haaški su istražitelji, kako doznajemo, prošli tjedan boravili u Hrvatskoj i obavili niz pojedinačnih razgovora sa spomenutim dužnosnicima. O tome nisu dužni obavijestiti Vladu, a aktualni dužnosnici, pa i oni umirovljeni, moraju čuvati tajnu sve dok ih nadležne institucije ne oslobode te obveze.

Zamjenik premijera i predsjednik Savjeta za suradnju s Haaškim sudom dr. Goran Granić jučer nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti informaciju da su nedavno pred Haaškim sudom svoj iskaz dali djelatnici Ureda predsjednika. Na pitanje što će biti s odlaskom generala Petra Stipetića u Haag, dr. Granić je odgovorio da sjednica Savjeta još nije sazvana. Zamjenik premijera nije odgovorio ni što je u odgovoru na njegovo pismo napisao zamjenik haaške tužiteljice Graham Blewitt te zašto o tom pismu nije obaviještena i hrvatska javnost.

M. Šarić, T. Božić, Z. Despot