Republika: 13. 12. 2000.

Generala Stipetića ne zovu kao osumnjičenika nego kao svjedoka

Bobetkova knjiga važan izvor podataka / General Stipetić poslan na teren u samoj završnici akcije Medački džep

Petar Stipetić, načelnik Glavnoga stožera HV-a, nije pozvan u Haag u svojstvu osumnjičenika nego svjedoka. To znači da tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda prikuplja dokaze o najvišoj zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine tijekom oslobodilačkih akcija Medački džep, Bljesak i Oluja.

Uz pokojnog Franju Tuđmana, predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH, najviša vojna instanca u to doba bio je Janko Bobetko, tadašnji načelnik Glavnoga stožera HV-a koji je, uostalom, sve pojedinosti hrvatskih ratnih operacija opisao u svojim memoarima. Bobetkovi memoari, već su odavno prevedeni na engleski i uvršteni kao dokazni materijal Haaškoga suda.

Poslužili su, naime, kao osnova za haašku rekonstrukciju obavještajne i vojne hijerarhije oružanih snaga Republike Hrvatske između 1991. i 1995., i identifikaciju zapovjednika koji su propustiti spriječiti ubojstva i pljačke srpskih civila. Koliko je poznato, Haaško tužiteljstvo raspolaže prilično točnim informacijama o ratnoj misiji generala Stipetića, kako u Medačkom džepu u rujnu 1993., tako u tzv. Sektoru sjever u kolovozu 1995. gdje je, prema haaškim nalazima, zabilježen prilično veliki broj ratnih zločina.

Podsjećamo, general Stipetić poslan je na teren u samoj završnici akcije Medački džep da kao Bobetkov izaslanik potpiše primirje s predstavnicima Međunarodne zajednice.

Tijekom akcije Oluja, Petar Stipetić na isti je način upućen na petrinjsko-glinski teren u zoni odgovornosti generala Ivana Basarca. Zapovijedajući akcijama samo dva dana, Stipetić je imao zadatak da izvuče HV iz srpskog okruženja i da zapovjedništvo opet preda generalu Basarcu.