Republika: 13. 12. 2000.

INTERVJU: DARKO MIŠKIĆ, PREDSTAVNIK BELGIJSKIH ULAGAČA OPTUŽUJE VLADU I HFP

Ministar Jakovčić i predsjednik HFP-a Vojković oštetili državu za 30 milijuna DEM

Razgovarao: Vedran Marjanović

Malverzacije oko privatizacije tvornice tekstila "Pazinka d.d." iz Pazina dobile su sudski epilog u vidu tužbi protiv predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Hrvoja Vojkovića i ministra europskih integracija Ivana Jakovčića pred međunarodnim sudištem i kaznene prijave protiv Vojkovića Državnom odvjetništvu. Belgijski poduzetnici, braća Geert i Bart Cottenie, u ime tvrtke Callens Textielfabriek / Lacosales B.V B.A. iz Kortriaka tuže hrvatsku državu na međunarodnom sudu u Bruxellesu na iznos od 4,36 milijuna njemačkih maraka zbog štete koja im je načinjena u provedbi javnog natječaja za prodaju "Pazinke d.d:". Istodobno, zastupnik Lacosalesa B.V B.A. za Hrvatsku Darko Miškić, podnio je kaznenu prijavu protiv Hrvoja Vojkovića zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i zloporabe položaja i ovlasti. No, u razgovoru za "Republiku", Darko Miškić tvrdi da će štete za Hrvatsku zbog ovog slučaja biti daleko veće.

Republika: Ministar Jakovčić nazvao je i Vas i belgijske ulagače u "Pazinku" međunarodnim kriminalcima? Tko su ulagači iz Belgije?

Darko Miškić: Gospoda iz Vlade i Fonda za privatizaciju očigledno nisu bili svjesni s kim imaju posla.

Mislili su da je Darko Miškić neki sitni menadžer kojeg će, optužbom da je kriminalac, eliminirati iz javnog života. Darko Miškić je prvi čovjek PHARE programa za Hrvatsku u ime kompanija i lobija koje su zadužene od UN-a da provode humanitarne projekte.

Nadalje, preko mene u Hrvatsku su spremni investirati neki od najbogatijih ljudi u Europi koji su, inače, pripadnici katoličkog kršćanskog lobija.

"Pazinka" je pilot projekt za daljnja ulaganja PHARE programa u Hrvatsku koja, prema mojoj procjeni mogu ići i do milijardu dolara. Veliki dio toga bila bi nepovratna sredstva. Sada je sve to stopirano i pitanje je hoće li što od toga biti.

Republika: Ivan Jakovčić je izjavio da ulagač u "Pazinku" kojeg zastupate ne postoji.

Darko Miškić: Prije svega, što ministar europskih integracija ima tražiti u prodaji jedne trikotaže ili bilo kakve tvornice?

Kad sam se obratio HFP-u u ime "Lacolesa" rečeno mi je da privatizaciju "Pazinke" vodi gospodin Hrvoje Dusper, ali mi je poručeno da ne bi bilo loše kad bi bio uključen i ministar Jakovčić.

I onda, Jakovčić ne samo da se uključio u pitanje privatizacije "Pazinke", nego se upustio u sakrivanje i lažiranje poslovnih podataka koje je dobio o tvrtki za koju je rekao da ne postoji. Zbog toga je tužen sudu u Bruxellesu. Najapsurdnije je što je ministar Jakovčić izjavio da belgijske tvrtke ne postoje nakon što se sastao s njihovim čelnicima u Bruxellesu.

Republika: Ipak, pobijedili ste na javnom natječaju. Zašto niste i potpisali ugovor o kupnji "Pazinke."?

Darko Miškić: Mi to, do dana današnjeg, ne znamo. Samo smo pismeno izviješteni da se ponuda ne prihvaća.

Republika: Što je bila ponuda Belgijanaca?

Darko Miškić: "Lacosales B.V B.A.” obvezao se da će svih 467.311 dionica, sukladno odredbama natječaja, kupiti za jednu kunu, ali da će isplatiti 11,2 milijuna kuna obveza, prema radnicima te još 9,8 milijuna njemačkih maraka "Pazinkina" duga. Priložili smo u ponudi financijski plan iz kojeg je vidljivo da će naše ulaganje u "Pazinku" zapravo biti 20 milijuna njemačkih maraka, što s povratom duga čini 30 milijuna maraka. Usto smo jamčili da ćemo zadržati svih 680 zaposlenih. Nudili smo šest, odnosno petnaest puta više od ostalih ulagača.

Republika: Ipak, u međuvremenu raspisan je drugi međunarodni tender za "Pazinku d.d.".

Darko Miškić: To je težak prekršaj hrvatske Vlade - raspisuje drugi natječaj, a da prvi nije valjano zaključen. I to je dio tužbe protiv Jakovčića i Vojkovića.

Republika: Ima li ikakve mogućnosti da se Vašim poslodavcima ipak omogući kupnja "Pazinke"?

Darko Miškić: Ne vjerujem da je to više moguće. Jasno je da Ivan Jakovčić i njegova ekipa žele "Pazinku" "srediti" za nekog drugog. Imam informaciju da je riječ o jednom talijanskom poduzetniku.