Večernji list: 13. 12. 2000.

Blewitt: Do kraja godine bez novih optužnica

- Do kraja ove godine sigurno neće biti novih optužnica - rekao nam je jučer zamjenik glavne tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Graham Blewitt te potvrdio da su optužnice za Oluju gotovo dovršene. Blewitt je odbio izjasniti se o nagađanjima o imenima budućih optuženika, kao i o trenutku u kojem bi optužnica za Oluju mogla biti podignuta. No, rekao je da će prije toga svakako razgovarati s hrvatskom Vladom o tome koji joj način postupanja s optužnicom najviše odgovara. Blewitt pretpostavlja da će Vlada htjeti da optužnica ostane neko vrijeme zapečaćena kako bi mogli sigurnije uhititi optužene.

Blewitt nije želio otkriti ni u kojem je statusu na razgovor s istražiteljima pozvan general Petar Stipetić, ni o tome je li taj poziv upućen mimo Vladina Ureda za suradnju s Haaškim sudom. Potvrdio je, međutim, da je "Ured glavni, ali ne i jedini kanal suradnje" tužiteljstva s Hrvatskom.

Zamjenik tužiteljice ponovio je da je razočaran posljednjim reakcijama hrvatske Vlade i tvrdnjama kako ne istražuju zločine počinjene nad Hrvatima 1991. godine te najavio da će za koji mjesec i te optužnice biti podignute. Na pitanje je li, s obzirom na najavljenih 150 optuženika u sljedeće četiri godine, cilj tužiteljstva optužiti sva bivša politička i vojna vodstva, Blewitt je odgovorio potvrdno, dodajući kako to ne znači da će svi koji su nekad bili visoki politički ili vojni dužnosnici biti optuženi. (vs)