Slobodna Dalmacija: 14. 12. 2000.

REAGIRANJE PREMIJERA RAČANA NA IZJAVU GRAHAMA BLEWITTA

Hrvatska od Haaga nije dobila nikakve informacije

Od Mesića sam dobio decidiran odgovor kako u svojoj današnjoj izjavi nije spomenuo Vladu ni ministre, ali najbolje je da se o tome očituje sam Predsjednik — izjavio je Račan

Piše: Anita MALENICA

ZAGREB — Nakon cjelodnevnog zasjedanja užeg kabineta Vlade i Savjeta Vlade za suradnju s Haaškim tribunalom premijer Ivica Račan izjavio je u srijedu:

— Hrvatska Vlada nije dobila nikakvu informaciju od Haaškog tužiteljstva o imenima ljudi protiv kojih se vodi istraga ili podiže optužnica za ratne zločine počinjene na teritoriju Hrvatske.

Premijer je izrazio žaljenje zbog izjava zamjenika glavne tužiteljice Grahama Blewitta izrazivši nadu da njegove izjave nisu stajalište Haaškog suda. Premijer Račan naglasio je kako Vlada RH kroz suradnju s Haagom želi razriješiti sve prepreke o dobroj suradnji sa Sudom. Zbog toga su i usvojena stajališta Vlade o toj suradnji. Vlada, prema premijerovim riječima, i dalje ostaje čvrsta u nakani da sama i u suradnji s Haagom istraži i precesuira sve ratne zločine koji su se dogodili u Hrvatskoj.

— Odlučni smo — nastavio je Račan — da Hrvatska ne smije biti talac nerašćiščenih zločina.

On je poručio kako Vlada Republike Hrvatske ne treba podršku onih iz HDZ-a koji su do jučer provodili oportunističku politiku.

— Ova vlada neće provoditi politiku koja je skrivila izolaciju Hrvatske niti se vraćamo toj politici — kategoričan je bio premijer.

Što se pak tiče izjava predsjednika Mesića u Palermu, Račan je kazao kako je razgovarao s Predsjednikom telefonski jer je želio čuti je li istina da je predsjednik Mesić kritizirao hrvatsku Vladu zbog odnosa prema Haaškom tribnulu.

— Od Mesića sam dobio decidiran odgovor kako u izjavi nije spomenuo Vladu ni ministre, ali najbolje je da se o tome očituje sam Predsjednik — izjavio je Račan okupljenim novinarima.

Isto je učinio i s navodnom Mesićevom izjavom da Haag priprema optužnice protiv šest generala te dvoje civila. Račan, kako je kazao, nije htio istraživati taj slučaj ali je ponovio kako hrvatska Vlada nije dobila od Haaga nikakvu obavijest u tom smislu. Premijer je zaključio da Vlada ne želi da se nepotrebno stvaraju tenzije i problemi te da će i dalje odlučno provoditi svoju politiku prema Haaškom sudu, pri tome poštujući vlastita stajališta ali i zaključke o toj suradnji.