Republika: 14. 12. 2000.

Račan u strahu od desnice podilazi biračima pa zaoštrava s Haagom

Taj potez će, međutim, nanijeti velike štete Hrvatskoj u međunarodnim krugovima. Potez hrvatske Vlade strani diplomati ocjenjuju diletantskim i krajnje riskantnim

Piše: Bruno Lopandić

Zaoštravanje odnosa hrvatske Vlade s Haaškim sudom motivirano je strahom Račanove Vlade da gubi potporu birača zbog unutarnje politike, pa ovim zaokretom namjerava, za predstojeće lokalne izbore u travnju, pridobiti glasače HDZ-a. Taj potez će, međutim, nanijeti velike štete Hrvatskoj u međunarodnim krugovima, jer su ga strani diplomati već okarakterizirali diletantskim i krajnje riskantnim. Hrvatska Vlada se svojim točkama o promjeni stava prema Haaškom sudu nije obraćala međunarodnoj zajednici, već isključivo hrvatskim biračima.

Uz preuveličane brige da će se, u slučaju objavljivanja optužnica za neke hrvatske generale, na noge dignuti desnica, hrvatska je Vlada prestrašena da će ih i veliki broj SDP-ovih glasača napustiti, i to zbog stanja u državi, a ne pitanja oko Haaga. Stoga se u SDP-ovim krugovima razmišlja čak i o prijevremenim parlamentarnim izborima, navode strane analize. U njima se navodi da mogući i dodatni potezi Stipe Mesića nisu isključeni jer između njega i Račana povjerenja nema. Strani diplomati su sa velikom neugodom primili vijest o novom hrvatskom stajalištu prema Haaškome sudu, a zamjerena mu je komunistička retorika, "mi i oni", na posljednjoj konferenciji za novinare. Poprilično neugodno je bilo i za posjeta stotine talijanskih biznismena hrvatskoj Vladi, kada je Goran Granić odjednom počeo govoriti o nepravednosti Haaškoga suda. Na međunarodnom planu potez hrvatske Vlade u potpunosti je promašen. Ono što je dužnosnike Haaškoga suda najviše zasmetalo jest nepoštivanje procedure. Pokazalo se da i nova hrvatska vlast ne razlikuje javni i državni interes. Pregovori se vode tajno dok se ne sklopi sporazum i dogovor, a onda se objavljuja Kasnije, sporazum se poštuje sve do novih pregovora, a ne mijenja se ednostranim obraćanjem javnosti. Čak i da je hrvatska Vlada svoj prosvjed uputila isključivo na Haaški sud, i taj bi potez bio promašen jer je jedino mjesto gdje se moglo protestirati Vjeće sigurnosti UN-a, čijom je odlukom i osnovan Haaški sud. Nije naime realno očekivati da će se rad Suda jednostavno zaustaviti, a ni da će bilo koja zemlja koja je u UN-u glasala za osnivanje Haaškoga suda učiniti suprotno. Haaški sud nije politiziran, ali je važan politički faktor u međunarodnim odnosima. Hrvatski političari često ne razumiju da pritisak zbog suradnje s Haaškim sudom vrše zemlje EU-a i SAD, a ne sam sud koji sukladno utvrđenim ovlastima i sporazumu o suradnji radi svoj posao.

Da je Hrvatska željela po pitanju Haaškoga suda učiniti nešto u Vijeću sigurnosti, za pokretanje rasprave ili nove rezolucije potrebni su sponzori koji će takvu inicijativu podržati. Takvo što sasvim je nerealno očekivati. Umjesto toga, hrvatske su vlasti naivno pokušale dobiti potporu od SAD-a i Velike Britanije jer je riječ o zemljama koje svoj potpis nisu stavile na osnivanje Stalnog suda za ljudska prava temeljem tzv. Rimskog ugovora iz 1998. godine, zbog pravnog pitanja zapovjedne i individualne odgovornosti. SAD i Velika Britanija sasvim sigurno neće dirati u temelje funkcioniranja Haaškoga suda, a velika suradnja SAD-a i Velike Britanije ruši se onoga trenutka ako Bush postane predsjednik države. Velika Britanija se tada vraća u okrilje Europske unije. U najvećem dijelu europskih zemalja, poput Francuske, zločin je i kada slučajni svjedok ne učini ništa u sprječavanju ili sankcioniranju zločina. Izvori "Republike" naveli su da su za ohrabrivanje hrvatske Vlade odgovorni i određeni veleposlanici akreditirani u Hrvatskoj koji su se umjesto provođenja politike počeli njome igrati.

Hrvatska Vlada posljednjim je potezom značajno otežala vlastiti međunarodni položaj koji bi mogao doći do izražaja već u siječnju i veljači sljedeće godine. Što će se dogoditi ukolika Vojislav Koštunica početkom sljedeće godine izruči Miloševića ili barem Karadžića Haagu?

Hrvatska Vlada je nepromišljenim potezom krivo kalkulirala, a ovaj potez samo je dodatni aigument već uvriježenom mišljenju stranih analitičara da šesteročlana Vlada nije sposobna za kvalitetnu viziju razvoja Hrvatske, već se iscrpljuje unutarnjim razmiricama. Zbog toga se trenutno u Finskoj održava seminar o ukupnom razvoju Hrvatske, dizajniranim posebno za dužnosnike Ureda Predsjednika. Dužnosnici Vlade, iako su to tražili, na taj seminar nisu pozvani.