Novi list: 14. 12. 2000.

OPORBENI POLITIČARI U BiH NAJAVE PRODAJE ORUŽJA HRVATSKOG VIJEĆA OBRANE DRŽE NEVJERODOSTOJNIMA

HVO ODAVNO NE POSTOJI

Za sadašnje katastrofalno stanje u vojsci Federacije BiH, osobito njezinoj hrvatskoj komponenti, odgovoran je upravo ministar obrane Miroslav Prce, koji se nije prestao rastrošno ponašati, tvrdi Krešimir Zubak

SARAJEVO - Najave prodaje teškoga oružja Hrvatskoga vijeća obrane, koje je posljednjih dana iznio ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce, imaju svrhu ili opet zaplašiti Hrvate iii iznuditi dodatnu financijsku pomoć od Hrvatske, ocjenjuju oporbeni političari u Bosni i Hercegovini.

Prce je u tisku najavio da će zbog novčane krize u vojsci Federacije BiH predložiti prodaju svog teškog oružja HVO-a, odnosno 205 tenkova, 173 borbena vozila, 986 topova i 15 helikoptera. “Za sadašnje stanje u vojsci Federacije BiH, koje jest alarmantno, odgovoran je upravo Miroslav Prce i njegovi suradnici”, izjavio je jučer predsjednik Nove hrvatske inicijative Krešimir Zubak. Po njegovu mišljenju, ministar obrane trebao je predvidjeti prestanak novčane pomoći HVO-u iz Hrvatske i smanjivanje sredstava međunarodne zajednice te iz proračuna Federacije BiH, pa se prestati rastrošno ponašati. “Uostalom, Prce je probio sve rokove za smanjenje vojske za 15 posto, što je trebao odavno učiniti”, kaže Zubak dodajući da se oružje HVO-a ne može prodati “tek tako”. “Riječ je djelomice o američkoj donaciji, pa o prodaji te opreme mogu odlučiti samo Predsjedništvo BiH i nadležna tijela međunarodne zajednice, kaže Zubak. Potpredsjednik Glavnoga odbora Socijaldemokratske partije BiH i član NATO-ove Alijanse za BiH Sejfudin Tokić također se zauzima za razoružanje BiH sukladno standardima Partnerstva za mir i NATO-a. Štoviše, Tokić je uvjeren da je jedino jamstvo sigurnosti u BiH uključivanje zemlje u euroatlantski sustav obrane. Prcinu izjavu Tokić komentira podsjećanjem da “HVO odavno ne postoji. Izjava ministra obrane Federacije BiH očito je posuđena iz prošlosti”, kaže Tokić procjenjujući kako je njezina svrha u plašenju Hrvata ili pak pribavljanju dodatnoga novca iz Hrvatske, koji u posljednje vrijeme sve više presušuje. “Perspektiva vojske u BiH treba biti u formiranju oružanih snaga s jedinstvenom sigurnosnom politikom i strategijom uz depolitizirane i decentralizirane komponente. Ne bude li ta vojska uključena u Partnerstvo za mir i NATO, nećemo imati jamstva da se u BiH užasi neće ponoviti”, drži Sejfudin Tokić.

Boris PAVELIĆ