Jutarnji list: 14. 12. 2000.

Dnevni osvrt O važnosti sudjelovanja Stipe Mesića na konferenciji u Palermu piše Inoslav Bešker

Hrvatski su kriminalci neprijatelji Hrvata

Hrvatska državna vlast je u 90-im godinama koketirala s kriminalom. Upravo na Konferenciji Ujedinjenih naroda protiv organiziranog kriminala to je u Palermu rekao Stjepan Mesić, sadašnji predsjednik Hrvatske, a u 90-ima istaknuti eksponent, pa oponent te iste vlasti. Mesić je jamačno informiran, i jamačno smatra organizirani kriminal i njegovu eventualnu spregu s vlašću veoma bitnim problemom - inače niti bi došao osobno u Palermo potpisati Konvenciju o suzbijanju transnacionalnoga organiziranoga kriminala, niti bi hrvatsko izaslanstvo bilo ovdje četvrto po brojnosti (nakon talijanskoga, njemačkoga i britanskaga). Gradonačelnik Palerma Leoluca Orlando iz Corleonea pričao je jučer novinarima u tome svom gradu (toliko simboličnome za pojam mafije da je Corleone "kumovo" prezime u Puiovu romanu) kako je najgoru uvredu nanio svojim sugrađanima mafijašima kada je rekao da oni nisu Sicilijanci. Orlando je tada dobio ukor u Corleoneu s više glasova nego ikada itko. Nijedan grad i nijedna zemlja nisu imuni na zločin. KIjučna je razlika kako se spram njega odnose: kao spram nečega svoga, ili kao spram stranoga, prijetećega, neprijateljskoga. Koliko bi bilo moguće da u Hrvatskoj osobi osuđenoj za udio u organiziranu kriminalu mafijaškome, ratnome ili inome - izabrani političar i "običan" građanin reknu: "Nisi Hrvat!".

Bili smo svjedoci, naprotiv da se osuđenima za ratni zločin organizira državni doček, da se nekažnjenim ubojicama djece dodijele državna odličja, da jedna od policija organizira pljačke, šverc i ubojstva, da se pripadnici političke vlasti bogate rabeći mafijaški monopol...

Nazvati to koketiranjem jedva da je eufemizam - ali za Hrvatsku, kakva nam je, i ta rečenica je korak naprijed. Zbiljska promjena bit će ne trenutak promjene vlasti na izborima, nego trenutak kada hrvatska politička nacija i osjeti i usklikne da zločinci u našim redovima nisu Hrvati nego smrtni neprijatelji Hrvata, kao što su stanice zahvaćene rakom u organizmu smrtni neprijatelji istoga tog organizma, i kad se čini da su njegov dio.