Slobodna Dalmacija: 14. 12. 2000.

GLASNOGOVORNIK HAAŠKOG SUDA JIM LANDALE U IZJAVI ZA SLOBODNU:

Zabrinuti zaokretom

ZAGREB/HAAG — Glasnogovornik Haaškoga suda Jim Landale u srijedu nam je kazao kako prema njegovim informacijama još nikakvo pismo s novim stajalištima hrvatske Vlade nije stiglo na adresu Tribunala. Zaokret u stavovima Vlade što se tiče odnosa s Haaškim sudom, Landale nije želio posebno komentirati, rekavši samo kako u Haagu postoji određena zabrinutost zbog najnovijih poteza Vlade.

— Važno je razumjeti da je u interesu hrvatskog naroda da pravda bude zadovoljena. Sve države imaju obvezu suradnje s Haaškim sudom, i tu obvezu trebaju ispunjavati ako žele ostati unutar parametara međunarodnog prava. Mi se nadamo da će Hrvatska ispunjavati obveze koje je preuzela po pitanju suradnje s Haaškim sudom — ističe Landale.

On je dodao da, tehnički, Hrvatska može zatražiti izmjenu Statuta Haaškoga suda, ali o tome u konačnici odlučuju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda. Također, najavu Vlade da bi mogla zatražiti promjenu Ustavnog zakona o suradnji s Haaškim sudom, glasnogovornik Landale prokomentirao je riječima kako je to pitanje koje treba rješavati službeni Zagreb, a tek potom se o njemu eventualno Haag može očitovati.

Zbog zatezanja odnosa Hrvatske i Haaškoga suda, osim načelne zabrinutosti u Haagu očekuju nova stajališta izvršne vlasti u Hrvatskoj, no nikakvi posebni sastanci s hrvatskim dužnosnicima što se toga tiče za sada nisu planirani.

Prema riječima Jima Landalea, još nikakve mjere nisu donesene u slučaju "Slobodne Dalmacije" i haaške "Naredbe". Sudsko vijeće se o neposluhu SD-a još nije oglasilo svojim zaključcima.