Večernji list: 14. 12. 2000.

NAKON PROPALIH PREGOVORA S VLADOM, SEDAM SINDIKATA ODLUČILO:

Danas štrajk u školama, sutra u bolnicama

* Hoće li u ponedjeljak štrajkati državna uprava znat će se sutra

ZAGREB - Sindikati javnih službi nakon jučerašnjeg dogovora središnjih odbora 7 sindikata odlučili su da će danas štrajkati njihovi članovi u visokom i osnovnom školstvu te znanosti, sutra u zdravstvu i socijalnoj skrbi, a tada će se znati i hoće li u ponedjeljak štrajkati državna uprava. U štrajku neće sudjelovati dva sindikata u zdravstvu, sindikat djelatnika u kulturi te varaždinski srednjoškolski sindikat. Varaždinski sindikat održat će vjerojatno prosvjedne skupove, dok kulturnjaci podržavajući štrajk ostalih ističu da će se u idućoj prilici odazvati u još većem broju nego na prošlom štrajku upozorenja. Koordinatora pregovaračkog odbora sindikata javnih službi Vilima Ribića jučer je na 20-minutni razgovor iznenada pozvao premijer Ivica Račan rekavši mu, doznajemo, da ima viziju razvoja za znanost i školstvo i ostale ali da će se rezultati vidjeti od iduće godine. Ribić je premijeru odgovorio da sindikati ostaju pri svojim zahtjevima prigovorivši mu za Vladino odbijanje arbitraže u sporu sa sindikatima i spočitnuvši da Vlada ne pokazuje dovoljno svoju socijalnu komponentu. Na sastanku odbora sindikata Ribić je istaknuo da se po zahtjevu sindikata o arbitraži između sindikalne ponude da se za tri zadnja meseca ove godine i dva iduće osnovica poveća 5 posto i Vladine odluke da se isplati tromjesečna naknada od 8,5 posto vidi da je sindikat u pravu.

- Konačnom nezavisnom arbitražom sindikati ostaju bez mogućnosti štrajka i podizanja sudskih tužbi. Unatoč onome što tvrde u Vladi, arbitraža je interesantna u razgovorima za 2001. godinu a pravna sfera za ovu godinu. Vlada arbitražu ne prihvaća iako Zakon o radu i Međunarodna organizacija rada arbitražu predviđaju kao zamjenu štrajku - rekao je Ribić.

Bilo je i priedloga da se umjesto lančanog štrajka Vladi ostavi još dodatnih 100 dana kako bi pokazala što namjerava učiniti u politici plaća javnog sektora, da se u tom razdoblju održavaju povremeni štrajkovi po djelatnostima, da se šalje na stotine tisuća pojedinačnih tužbi na adresu Vlade ili održe prosvjedni skupovi. Nedoumice članstva oko odazivanja štrajku povećane su i raznim pritiscima poslodavaca pa je tako primjerice rečeno je u zagrebačkoj OŠ Malešnica već napravljen popis nezaposlenih koji će zamijeniti štrajkaše. Bilo je i nedoumica hoće li štrajk imati svojstvo pritiska ili će se samo demonstrirati nezadovoljstvo; odlučeno je da će štrajkači pokazati nezadovoljstvo ponašanjem Vlade prema javnim i državnim službenicima.

V. Starčević

POTPREDSJEDNICA VLADE ŽELJKA ANTUNOVIĆ:

Tko štrajka a tko ne popisivat će se radi plaća

U Vladi nismo ni najmanje sretni zbog svega što se događa i poduzeli smo sve da se taj štrajk ne održi. Još postoji nada da se on neće održati. Inzistirat ćemo u ravnatelja da se osigura nesmetano obavljanje posla i pružanje usluga građanima. Nitko ne smije ometati štrajkaše za vrijeme štrajka, a zbog najavljene mogućnosti da se umanji plaća štrajkašima za vrijeme provedeno u štajku osigurat ćemo evidencija da se vidi tko se odazvao štrajku a tko ne. Sudjelovanje državne uprave u štrajku neće omesti Vladu u reorganizaciji izuzetno neefikasne državne uprave - rekla je potpredsjednica Vlade Željka Antunović. - Ne želimo zatezati situaciju, već razgovarati argumentirano kao i do sada. (vls)