Glas Amerike: 14. 12. 2000.

Albright: "Hrvatska mora učiniti što je potrebno kako bi održala svoj nedavno poboljšan rezultat suradnje s Tribunalom"

Prilog Lade Stipic Nizeteo

NATO-vi ministri vanjskih poslova nisu se, prema očekivanju, dogovorili o načinima suradnje s Europskom unijom oko europskih snaga za brzo djelovanje koje će donijeti izvjesno vojno osamostaljivanje Unije, a dio vremena posvetili su regiji jugoistočne Europe.

NATO skup ministara vanjskih poslova je završio očekivanim, dakle polovičnim rezultatom, ne uspjevši proizvesti dokument kojim će se Atlantski savez točno postaviti prema novim europskim inicijativama o osamostaljivanju u oblasti obrane i sigurnosti. Europska unija namjerava dio akcija u bliskom susjedstvu, uglavnom operacija ograničenig raspona i mirotvorne naravi, provoditi bez izravnog doprinosa NATO-a, no ostalo je neodgovoreno pitanje na koji će se način osmisliti koordinacija dvaju partnera, koordinacija koja po zaključcima i NATO-saveza i Europske Unije ne smije dovesti do slabljenja NATO-a. Dogovor su, prema očekivanju, blokirale dvije države, Francuska i Turska i to iz veoma različitih razloga.

Turska želi igrati aktivnu ulogu unutar Europskih snaga smatrajući da kao kandidatska zemlja (iako još nije ušla u pregovore s Unijom) i značajan saveznik NATO-a ima pravo sudjelovanja. Francuska se sa svoje strane zalaže za naglašenije osamostaljenje, što prema tumačenju Pariza podrazumijeva i planiranje u potpunosti odvojeno od NATO-vog. Većina Atlantskog saveza smatra ideju neracionalnom i stoga neprihvatljivom jer - argumentira se - želi li Europska unija sa dijelom svojih država, ujedno NATO-vih članica, koristiti neke od kapaciteta Atlantskog saveza mora se osloniti i na iskustvo i sposobnost u planiranju. Sastanak ministara zapamčen je po oprostajnom istupu državne tajnice Madeleine Albright. Ona se zahvalila na suradnji i prijateljstvima, izražavajuci nadu da će nova američka administracija nastaviti doprinostiti Savezu. "Niti jedna uprava u novom stoljeću neće zaboraviti središnju lekciju ovog stoljeća na odlasku, a to je da Amerika ne može biti sigurna sve dok nije sigurna Europa", poručila je državna tajnica.

Iz njenog dužeg izlaganja, zapravo neuobičajeno dugog za uzuse ministarskih skupova, izdvajamo opaske o regiji jugoistočne Europe, citiram, "dramatičan dokaz mijena u regiji pokazao se u Hrvatskoj, najnovijoj članici Euroatlanstkog partnerskog vijeća i Partenrstva za mir. Novo vodstvo Hrvatske naslijedilo je teške gospodarske probleme ali je odlučno da svoju zemlju vodi u maticu napredne i demokratske Europe. U tome svom naporu oni i trebaju i zaslužuju punu potporu NATO-vih članica". Madeleine Albright izrekla je ovo u konketstu rasprave o budućnosti regije. Situacija se smiruje no ne do mjere da se smanji broj trupa i SFOR-a u BiH i KFOR-a na Kosovu. Veliku nadu daje početak promjena u Srbiji, iako NATO na njih gleda s vecim rezervama negoli, primjerice, Europska unija. Bilo je govora i o suradnji s haaškim Tribunalom za ratne zločine, "o tome se stav NATO-a zna i to je dalje jedna od obaveza", primijetit će glavni tajnik Lord Robertson, dok Madeleine Albright smatra da, citiram, "Hrvatska mora učiniti što je potrebno kako bi održala svoj nedavno poboljšan rezultat suradnje s Tribunalom, kao sto i Jugoslavija mora također ispuniti svoje obaveze".