Večernji list: 15. 12. 2000.

U ISTRAZI SLUČAJA GOSPIĆ EKSHUMACIJA NA GROBLJU NEDALEKO OD UDBINE

Prema uputi svjedoka pronađeno 18 leševa u Debelom Brdu

* Leševi su pronađeni u plastičnim vrećama, a ekshumaciji su prisustvovali i branitelji uhićenih Tihomira Oreškovića i Gospićana

DEBELO BRDO - Brojni policajci Policijske uprave ličko-senjske osiguravali su jučer ujutro šire područje mjesnog groblja u Debelom Brdu nedaleko od Udbine na sjevernom rubu legendarnog Krbavskog polja. Ubrzo je stigao je rovokopač i radnici gospićkog pogrebnog poduzeća počeli su otkopavanje uz istočnu ogradu groblja. Rad rovokopača pažljivo su pratili Sajonara Čulina, sutkinja istražiteljica Županijskog suda iz Rijeke koja vodi istragu u tzv. gospićkom slučaju. Na debelobrdskom groblju bili su Doris Hrast, zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke, Dubravko Novak, načelnik Policijske uprave iz Gospića i riječki odvjetnici Velimir Došen i Mirko Ružić, branitelji uhićenih Tihomira Oreškovića i Gospićana.

Sutkinja Čulina naložila je iskopavanje temeljem izjava svjedoka iz istražnog postupka da su tijekom Domovinskog rata navodne srpske žrtve iz Gospića pokopane u mjesnom groblju u Debelom Brdu. To nam je jučer posvjedočio i jedan Debelobrđanin koji kaže da je danas u groblju još 21 čovjek, da ih je bilo više, ali da su neki tijekom rata prekopani. Sav posao obavili su 1992. pripadnici tzv. JNA za vrijeme okupacije toga dijela Like.

Kad je bager jučer otkopao prve količne krbavske zemlje pronađene su plastične vreće. Oko 10.30 sati dvije plastične vreće s posmrtnim ostacima bile su izvađene, a druge dvije pažljivo su otkopavane.

- Leševi postoje i sada idemo dalje. Utvrdit će se identitet i molim rodbinu da dođe i pomogne te da svjedoče. Svjedoci su spominjali imena s ovoga groblja. Do sad smo pronašli 18 leševa, a ranije je prekopano pet ili šest osoba. Prema izjavama svjedoka ovdje su leševi pronađeni na Lipovoj glavici, a obdukciju je obavila Vojnomedicinska akademija iz Beograda uz svjedočenje rodbine. Nema ni primisli da je posrijedi namještaljka. Optužnica će se dopuniti činjeničnim opisom - rekao je Doris Hrast, zamjenik županijskog državnog odvjetnika iz Rijeke.

- Postoje indicije da je riječ o tijelima vezanim za događaj s Lipove glavice, a to će utvrditi ekshumacija i obdukcija koja će se obaviti u Zavodu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Rijeci. Istraga ide dalje i do ožujka će sve biti gotovo - izjavila je sutkinja Sajonara Čulina i istaknula da će od Haaga dobiti izjave njihovih istražitelja.

- Posrijedi je izjava jednog svjedoka koji je navodno prisustvovao zakopavanju 1991. godine. Indentifikacija će se morati obavljati prema identifikaciji patologa Stankovića s beogradske VMA, a to sa stajališta obrane neće biti neki čvrst dokaz - izjavio je branitelj Velimir Došen.

M. Čuljat