Novi list: 15. 12. 2000.

CARLA DEL PONTE POTVRDILA DA HRVATSKA VLAST ZNA KOGA ICTY ISTRAŽUJE ZA “OLUJU”

Vlada i predsjednik neslužbeno obaviješteni

Vlada ne može spriječiti izručenje generala. Carla del Ponte uskoro u Zagrebu

ZAGREB - Tužiteljstvo međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju u neslužbenim je razgovorima obavijestilo i hrvatsku Vladu i predsjednika Stjepana Mesića o imenima osoba protiv kojih se vodi istraga za zločine počinjene u “Oluji”, izjavila je jučer našem listu Florence Hartmann, glasnogovornica glavne tužiteljice ICTY-ja Carle del Ponte.

Premijer Ivica Račan u srijedu je opovrgnuo izjavu zamjenika glavne tužiteljice Grahama Blewitta da su hrvatske vlasti upoznate s imenima osoba koje će se naći na optužnicama za “Oluju”. Istog dana Hina je objavila da je predsjednik Mesić potvrdio kako zna da će biti optuženo šest vojnih osoba i dva civila, ali da ne zna njihova imena. Mesić je jučer to opovrgao, izjavivši da mu je ta rečenica “stavljena u usta”. Vladin Ured za suradnju s ICTY-jem također tvrdi da nije obaviješten o imenima. Hartmann nije mogla precizirati kada i kako su hrvatske vlasti obaviještene, ali tvrdi da je to je učinjeno u neslužbenim razgovorima koje su predstavnici Tužiteljstva imali s predstavnicima Vlade i Ureda predsjednika.

Glasnogovornica glavne tužiteljice nije mogla odgovoriti ni na pitanje je li Carla del Ponte o imenima optuženih predsjednika Mesića obavijestila na nedavnoj proslavi obljetnice Daytonskog sporazuma, kojoj su oboje prisustvovali. Mesić i del Ponte tada su razgovarali u četiri oka, a hrvatski dnevni tisak, pozivajući se na diplomatske izvore, pisao je da su postojale ozbiljne najave kako će optužnice za “Oluju” biti podignute nakon Zagrebačkog summita.

Florence Hartmann je također najavila da bi Carla del Ponte uskoro mogla posjetiti Zagreb.

- Glavna tužiteljica nije dobila poziv od hrvatskih vlasti, ali početkom iduće godine ide u redoviti obilazak regije i tom prilikom će najvjerojatnije posjetiti i Hrvatsku. Točan datum posjeta još nije utvrđen izjavila je Hartmann.

Tužiteljstvo se, kako je kazala, nada da će do tada biti riješeni svi nesporazumi s hrvatskom Vladom, s kojom može razgovarati o modalitetima suradnje, ali ne može raspravljati ultimativne zahtjeve jer oni znače kršenje međunarodnog prava i nepoštivanje međunarodnih obveza.

Drugim riječima, kada budu podignute optužnice za “Oluju”, a što se prema najavama Blewitta očekuje početkom iduće godine, Hrvatska prema Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom neće moći učiniti ništa da spriječi izručenje osumnjičenih.

Z. BAJT