Slobodna Dalmacija: 16. 12. 2000.

SLOBODNA SAZNAJE: DRŽAVNI VRH SKRIVA OD JAVNOSTI PRAVU ISTINU IZ TRIBUNALA

General Stipetić nije svjedok nego okrivljenik pred Haagom!

Visoko pozicionirani i vrlo vjerodostojan izvor iz vrha Sabora potvrdio nam je da već nekoliko dana Vlada zna da će Petar Stipetić biti pozvan u Haag kao okrivljenik za zbivanja na Banovini za vrijeme Oluje - Najnovija pravna ofenziva Grahama Blewitta znači da je Haag odlučio suditi Hrvatskoj zbog cijeloga Domovinskog rata

Piše: Ante GUGO

Politički vrh Hrvatske još jednom je beskrupulozno slagao naciji. General Petar Stipetić nije pozvan pred Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu u svojstvu svjedoka, nego kao — okrivljenik! Činjenicu da su ih tužitelji Haaškog suda opako izigrali, Račan i njegovi ministri pokušali su preokrenuti u svoju korist tako što su odjednom zauzeli oštro stajalište prema mogućnostima da Haaški sud istražuje Bljesak i Oluju. Visoko pozicionirani i vrlo vjerodostojan izvor iz vrha Sabora RH potvrdio nam je da već nekoliko dana Vlada zna da će Petar Stipetić biti pozvan u Haag kao okrivljenik za zbivanja na Banovini za vrijeme Oluje. Kako je u međuvremenu naraslo nezadovoljstvo javnosti zbog indiferentnog odnosa vladajućeg vrha prema mogućnosti da neki ratni generali budu žrtvovani haaškom tužiteljstvu radi pokoravanja međunarodnim pokroviteljima ove vlasti, Vlada je odlučila zaigrati na kartu dodvoravanja sve neraspoloženijem narodu i tobože zauzeti oštriji stav prema Međunarodnom kaznenom sudu.

Iz cijele je priče, kao i obično, iskočio jedino predsjednik države, koji je nazvao sljedbenicima pljačkaša države sve one koji zagovaraju oštriji pristup suradnje s Haagom, ne znajući da njegov general i načelnik Glavnog stožera treba putovati u Haag kao okrivljenik, a ne kao svjedok!

Nakon što ga je Račan upoznao s činjenicama, i Mesić je ublažio retoriku, te su premijer i šef države priopćili da će Stipetić na pitanja tužitelja odgovarati u Zagrebu, a ne u Haagu. Naravno, jer iz Haaga bi se vratio tek za nekoliko godina, bez obzira na presudu. Toliko se, naime, čeka na početak suđenja.

Osim izvora iz vrha Sabora, i vrlo visoki vojni dužnosnik nam je potvrdio istinitost informacije da je Stipetić u Haag pozvan kao okrivljenik, a ne kao svjedok. Zamolili smo i Službu za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske za odgovor na dva pitanja. Prvo pitanje je bilo — je li stigao službeni nalog iz Haaga za Stipetićevo svjedočenje?

Drugo, je li general Stipetić zaista pozvan samo kao svjedok? Službenica Vladina Ureda za priopćavanje je ljubazno rekla da će nas nazvati kad dobije odgovore na pitanja, ali je upozorila na činjenicu da je o svemu tome dan ranije ponešto rekao i premijer Račan.

Čudno je da onda i sama službenica Vlade treba tražiti odgovore na pitanja koja je čula iz usta svog premijera. Do trenutka slanja ovog teksta (petak, 13.00) iz Vlade nam nije stigao odgovor.

Zanimljivo je kako će premijer reagirati sad kad je jasno da su bili u pravu svi oni koji su prije nepunih 6 mjeseci upozoravali da je Stipetić okrivljenik Haaškog suda. Premijer je tvrdio suprotno i možemo se prisjetiti da je u jednom trenutku zbog tog pitanja bilo upitno održavanje vladajuće koalicije. Premijer je tada, sad je to jasno, znao da se o Stipetiću govori kao o okrivljeniku, ali je svjesno lagao narodu.

Hoće li premijer uopće osjetiti potrebu da narodu objasni ljetošnje laži, ali i ove sad? Zašto se narodu odmah nije reklo da je načelnik Glavnog stožera okrivljen od Međunarodnog suda za ratne zločine i da praktično znači da je Haag odlučio suditi Hrvatskoj zbog cijeloga Domovinskog rata.

Zločin regularnih hrvatskih oružanih postrojba protiv srpskih civila bit će jedini kontekst u kojem će se ubuduće pred Tribunalom razgovarati o Domovinskom ratu. Tako će napokon Graham Blewitt ozakoniti svoju javno izrečenu tezu da "u Hrvatskoj nije bilo srpskih zločina nego da je to samo nastavak prljave hrvatske nacističke propagande kojom se opravdava ubijanje srpskih civila za vrijeme Drugoga svjetskog rata".

Žalosno je, ali i znakovito, da Vlada sve ovo koristi samo kako bi se lažima prilagodila raspoloženju javnosti, ali ne i kao povod za konkretnu akciju u kojoj bi suradnja sa Sudom u Haagu bila svedena u prihvatljive okvire međusobnog uvažavanja.