Novi list: 16. 12. 2000.

Sud sucima

Piše: Jelena Lovrić

Predstoji li u pravosuđu velika čistka ili se sječa sudačkih glava već dogodila, ulazi li ili izlazi politika iz sudnica - o tome su jučer u sabornici vlast i oporba žustro lomile koplja. Nova vlast tvrdi da se promjene poduzimaju kako bi se politika izbacila iz pravosuđa, opozicioni HDZ dokazuje da je sudstvo dosad bilo nezavisno a da ga aktualna vladajuća garnitura, evo, želi potčiniti svojim interesima.

Izglasavanjem dva nova zakona kompletira se zakonska infrastruktura pravosuđa, iz nje slijede velike kadrovske promjene. Hrvatska bi početkom naredne godine trebala dobiti novog predsjednika Vrhovnog suda, mijenja se kompletan sastav Državnog sudbenog vijeća, koje je proteklih godina po želji HDZ-a skrojilo kadrovsku kartu cjelokupne pravosudne vlasti. Zbog proširenja Ustavnog suda birat će se još tri nova ustavna suca, na već mjesecima upražnjeno mjesto Hrvatska bi konačno trebala izabrati novog državnog tužitelja. Slijedom novog zakona svoje će mandate na raspolaganje staviti i predsjednici svih sudova.

Nema sumnje da je desetogodišnja HDZ-ova strahovlada ostavila pomor u pravosuđu. Treba li uopće podsjećati da je šef Vrhovnog suda godinama bio čovjek koji je tvrdio kako Hivati ne mogu počiniti ratni zločin. “Globus” je ovih dana objavio zanimljivu pojedinost da su u Vrhovnom sudu iste osobe svojedobrio donijele a sada poništile odluku o oslobađanju ubojice načelnika osječke poticije Reihl-Kira. Tri sutkinje prije nekoliko su godina odlučile da se progon trostrukog ubojice obustavi, prije nekoliko su dana, valjda slijedom nove političke klime, svoju vlastitu odluku stornirale. I nikom ništa! Predsjednik Ustavnog suda povezan je s kutlerajem, a jedan od sudaca javno se tereti za silovanja i upletenost u ratne zločine. Kakvu je pustoš HDZ napravio u pravosuđu sjajno ilustrira sljedeći detalj: više od polovice braniteljskog tima “zagrebačke mafije” čine bivši suci i tužitelji, koje je Tuđmanova vlast potjerala na ulicu. Ispražnjeni sudovi nakrcani su mladim i neiskusnim Ijudima, koji su se lako mijesili.

Zbog toga su promjene, pa i one kadrovske prirode, u pravosuđu nužnost. Bez njih nije moguće saniranje ni konsolidiranje te bitne grane vlasti, a bez njenog funkcioniranja nema ni pravne države. Ali je li aktualnoj vlasti na pameti samo omogućavanje urednog i nezavisnog djelovanja pravosuđa ili tjera vodu na svoj politički mlin - tek treba vidjeti. Jer sadašnji su vladari, jaš dok su bili u opoziciji, s tada vladajućim HDZ-om ružno trgovali oko Ustavnog suda. Dobili su dva mjesta za svoje Ijude, a pokrili sramna HDZ-ova kadrovska rješenja. Takve se stvari ne zaboravljaju. Jer, zaborav podrazumijeva opasnost repetiranja prošlosti.