Večernji list: 16. 12. 2000.

Sv. OTAC PREDAO PISMO VELEPOSLANIKU PRI SVETOJ STOLICI FRANJI ZENKU

Papina poruka: U Hrvatskoj će se bolje živjeti pomognu li razvijene zemlje

* Obitelji i mladež s razlogom očekuju da imaju mogućnost živjeti uz čestit rad, što zahtijeva zakonske uredbe koje priječe zloporabe, piše Papa

"Hrvatska ide putem demokracije, ali taj put nije uvijek lagan zbog loših iskustava koja je doživjela u prošlosti i zbog nedavnog rata koji je priječio skladan razvoj Hrvatske i cijeloga tamošnjeg područja. Treba nastaviti putem kojim je krenula te očitovati veliku strpljivost, razboritost, spremnost na žrtvu, nesebičnu solidarnost i duh pomirbe. Obveza je to koja se tiče građana, a još više onih koji su na vlasti", poručuje Ivan Pavao II. u pismu koje je jučer predao novom hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici Franji Zenku, koji mu je predao vjerodajnice hrvatskoga predsjednika Stipe Mesića. Papa je rekao da diktature kojima je Hrvatska bila izvrgnuta tijekom posljednjeg stoljeća "stoje poput stroge opomene koju se ne smije zaboraviti".

U pismu Hrvatima i hrvatskim državnicima Papa poručuje kako je napredak postignut tijekom posljednjeg desetljeća i da mu je "želja da se tako nastavi uz stvarnu i velikodušnu solidarnost razvijenih zemalja. Jedino će se tako moći poboljšati životni uvjeti u sklopu čvrstoga mira i nacionalne pomirbe bez koje jedna nacija ne može ići naprijed. Svim europskim nacijama, velikima ili malima, valja uz ista prava i dužnosti osigurati slobodu i demokraciju", kaže Papa. Naglašava da se "demokracija ne može ni nametnuti, ni improvizirati, nego se postiže odgojem. Sve to zahtijeva stalan rast građanske i društvene svijesti te sustavno sudjelovanje svih sastavnica nacije". Papa ističe da "demokracija zahtijeva da se državni ustroj stavlja u službu svih građana, a ne samo pojedinih skupina", uza "stalni dijalog svih političkih i društvenih sastavnica, poštovanje svih zajedno i svakoga pojedinačno". "Onaj tko je pozvan služiti zajednici, dužan je u svim okolnostima voditi računa o etičkim načelima i moralnim pravilima na kojima mora počivati svaka društvena zajednica", poručuje Papa. On zahtijeva posebnu pozornost za slabije osobe kojima je potrebna pomoć te poručuje da je "prijeko potrebno voditi računa o zakonima i opravdanim zahtjevima obitelji i mladeži na gospodarskom, društvenom, pravnom i političkom području te štititi osobu i ljudski život... Obitelji i mladež s razlogom očekuju da imaju mogućnost živjeti uz čestit rad. Dostojanstvo ljudskoga rada zahtijeva zakonske uredbe koje priječe zloporabe te, dajući prednost pravednoj podjeli bogatstva, stvaraju opće ozračje pogodno za otvaranje novih radnih mjesta, društveni mir i ostvarenje pravog napretka", poručuje Papa u pismu.

RIM Neven Cibić