SREDSTVIMA JAVNOG

PRIOPĆAVANJA

 

 

Zagreb, 16. 12. 2000.

Račan zadržao koaliciju s HDZ-om na štetu hrvatskog naroda!

Obmanama nema prolaza nigdje u svijetu, a da li će prva biti vlast u Hrvatskoj koja će svom narodu i svijetu prodati laž pod istinu postavlja se pitanje? Naime ovih zadnjih par dana, između Vlade RH, premijera Ivice Račana, Međunarodnog suda u Haagu i predsjednika RH Stjepana Mesića stvorene su obmane koje stavljaju Hrvatsku i njezin narod u zabrinjavajući položaj.

Tužiteljica međunarodnog suda u Haagu Carla del Ponte reagirala je na izjave koje je dao zamjenik predsjednika Vlade Goran Granić, da međunarodni sud u Haagu hrvatski narod naziva plemenom zbog čega provodi i sudske istrage u Haagu protiv toga plemena. Granić je zaključio to nećemo dopustiti.

Predsjednik saborskog odbora za vanjske poslove Zdravko Tomac, najbliži suradnik Račana i njegove vlade izjavio je u Vukovaru: “Mi nećemo dopustiti međunarodnom sudu u Haagu da sudi našim generalima”.

Povodom ovakvih stajališta hrvatska je Vlada uputila i dva pisma međunarodnom sudu u Haagu što bi morao znati Ivica Račan. Račan se služi s “dvije istine”. Jedna je, da “pristaje” na zahtjeve Međunarodnog suda u Haagu, a druga je istina koja se daje u hrvatsku javnost, da on “ne pristaje” na zahtjeve suda u Haagu. Takve Račanove “istine” neće imati prolaza onako kako su mu prolazile izborne obmane koje je plasirao na izborima 2000. u Hrvatskoj.

Posebno bi pak trebalo za javnost u Hrvatskoj reći pravu istinu u odnosu Mesića i Račana. Račan uvijek drži figu u džepu, on se ne usteže pozvati Mesića na odgovornost, jer je Račan uspio zadržati koaliciju s HDZ-om što mu pomaže da Mesića pozove na “partijsku odgovornost” s priopćenjem da šest članova “partijskog“ vrha misle drugačije nego predsjednik države Mesić. Dakle, Mesiću se daje na znanje da postoji politički vrh u državi koji se mora poštovati i mora biti u pokornosti i predsjednik države. Takvo načelo vladavine nije nepoznato, ali dogodi se da je tu i tamo to i Mesiću nejasno, zbog čega se događa da Mesić svoju izjavu povlači od večeri do sutra ako takva izjava ne odgovara Račanu. Predsjednik RH Stjepan Mesić je to učinio u više navrata, ali indikativan je slučaj iz Palerma kada je Mesić rekao: “Oni u Vladi koji govore o međunarodnoj zavjeri i pritiscima na Hrvatsku ne rade u prilog toj Hrvatskoj”. Mesić je govorio o Vladi RH, a šef vlade je Račan, onda je točno i decidirano poznato tko je na čelu Vlade, ako ne postoji nekakva Vlada u sjeni, koja bi trebala biti odgovorna. Ukoliko takva Vlada postoji onda bi gospoda Račan i Mesić to trebali obznaniti. Ako je predsjednik države Mesić spomenuo Vladu, kako je Račanu uopće palo na pamet da izjavu Mesića opovrgne i da Mesića pozove da svoju izjavu demantira na konferenciji za novinare na Markovu trgu.

Račan je prije mjesec dana izjavio, da Mesić nema jaku podršku Sabora kao što je imao pok. Tuđman. Ta izjava data je u pogledu promjena Ustava RH. To je bila izjava upozorenja Mesiću. Takva izjava omalovažava glasove birača koji su glasovali za Mesića kao predsjednika RH. Naime, neće biti nikakva novost da Račan sa svojom ekipom predloži da se Ustav promijeni u parlamentarni sustav posrednog izbora predsjednika RH, odnosno da Sabor bira Predsjednika RH. Takav sustav omogućio bi Račanu da je njegova istina jedino prava istina od koje nema odstupanja.

Ovakovo političko i gospodarsko stanje u RH stvara veliku nesigurnost među stanovništvom RH, jer se istinita zbivanja prikrivaju, narod se obmanjuje s Evropskim integracijama, obećaje se med i mlijeko, život prema potrebama, a ne mogućnostima, ta i takva obećanja sliče na nekadašnju teoriju prelaska iz socijalizma u komunizam. Evropi nisu potrebni oni koji u vlastitoj domovine nemaju od čega živjet, koji su pretvoreni u robove vladajućeg režima, a koji u Hrvatskoj traje od 1918. g. do danas. Narodu se poručuje da je teško, ali mi imamo državu. Da, istina je da oni koji su na vlasti s ogromnim privilegijama i visokim plaćama, imaju državu. Ti i takvi imali su uvijek državu ali sirotinjski robovi nikada nisu imali svoju državu i nemaju mogućnosti za bolji život pod ovim režimom. No vladajući režim, bivši i sadašnji stalno živi po evropskim standardima, pa čak i iznad, a glasačima ostaje da i dalje glasuju za osobno robovanje u svojoj državi - domovini i da dalje žive u dubokoj nadi. Eto to su promjene za koje je narod glasovao na izborima 2000.

Ured za odnose s javnošću HSP 1861

Dragutin Horvat