Večernji list: 16. 12. 2000.

HAAŠKI TUŽITELJ TRAŽI DOŽIVOTNE KAZNE ZA KORDIĆA I ČERKEZA

Kordićeva obrana optužuje za urotu i neke hrvatske dužnosnike

Tužitelj Geoffrey Nice zatražio je jučer i za Darija Kordića, bivšeg potpredsjednika HDZ-a BiH, i za Marija Čerkeza, bivšeg zapovjednika Viteške brigade, kazne doživotnog zatvora. Kordićeva i Čerkezova obrana za obojicu je zatražila oslobađajuće presude, a takozvane zagrebačke dokaze, na kojima je tužitelj zasnovao glavninu svoje završne riječi, ocjenjuju kao podmetnute krivotvorine.

- Ti su arhivi bili šest godina pod kontrolom obavještajnih službi, od kojih je barem jedna imala motiv zaštititi vojnu policiju od odgovornosti za zločine u Ahmićima - drži obrana i domeće kako je SIS BiH bio najbliži strukturama vojne policije. Takvu tezu obrana je, među ostalim, potkrijepila tvrdnjom da je Blaškićeva zapovijed Viteškoj brigadi od 16. travnja 1993. godine da potpuno zauzmu Ahmiće, Sivrino Selo, Donju Večerisku i Vrhovine potpuno različita od svih ostalih njegovih zapovijedi i po stilu pisanja i po pisaćem stroju.

Kordićeva obrana otišla je još korak dalje, ustvrdivši kako se protiv Kordića u dijelu hrvatskog tiska vodi intenzivna kampanja koja potječe "iz tajnih službi, odnosno iz istog izvora kao i takozvani zagrebački dokazi".

- Posrijedi je urota protiv ovog časnog suda, a zbog slučaja Kordić, u koju su upleteni neki branitelji iz drugih predmeta i neki dužnosnici Hrvatske - ustvrdio je Kordićev odvjetnik Mitko Naumovski. Naumovski je i u završnoj riječi inzistirao na tome da je Dario Kordić bio političar, a ne osoba s bilo kakvim vojnim i administrativnim ovlastima, da je njegovo djelovanje bilo apsolutno javno i "da je nemoguće da je radio nešto tajno". Tužitelj Nice je, naime, na temelju zagrebačkih dokaza dan prije zaključio da je Kordić jedan od ključnih sudionika tajnog "smrtonosnog plana" zločina u Ahmićima. Nakon što je saslušalo završne argumente optužbe i obrane, sudsko vijeće, kojem predsjeda britanski sudac Richard May, pristupit će pisanju presude.

DEN HAAG Višnja Starešina