Republika: 17. 12. 2000.

Vladimira Šeksa će u srijedu srušiti s mjesta predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a

Jednu struju protiv Šeksa predvodi Jure Radić, drugu Ivić Pašalić, a treću Ljerka Mintas-Hodak. Ivo Sanader, predsjednik stranke nije htio komentirati informaciju

Piše: Danijela Grizelj

Iz svojih izvora u vrhu HDZ-a "Republika" saznaje da će neki HDZ-ovci, na sjednici Kluba zastupnika koja će se održati sljedeći tjedan, zatražiti smjenu Vladimira Šeksa s mjesta predsjednika HDZ-ovog Kluba u Zastupničkom domu Sabora. Kako doznajemo, Sjednica će se održati u srijedu poslijepodne imat će samo jednu formalnu točku dnevnog reda, a to je rasprava o dosadašnjem radu i djelovanju Kluba zastupnika HDZ-a, kao najjače parlamentarne oporbene stranke. Iako zahtjev za Šeksovu smjenu s mjesta šefa HDZ-ovog parlamentarnog Kluba nije formaliziran, naš izvor tvrdi da će neki zastupnici sigurno postaviti pitanje Šeksove smjene. Uzrok njihova nezadovoljstva je ogorčenost načinom na koji Šeks vodi Klub zastupnika, a pripisuju mu "autokratsko ponašanje i gušenje slobode mišljenja onih zastupnika koji se u mnogočemu ne slažu sa svojim klupskim predsjednikom.

Vladimir Šeks HDZ-ov je prvoborac i već se dva saborska mandata uspjeva održati na mjestu prvog čovjeka Kluba HDZ-a u Zastupničkom domu Sabora. Više se puta govorilo o tome da neki HDZ-ovi zastupnici u vlastitim redovim lobiraju "za" Šeksovu smjenu, ali se njihovi pokušaji nikada nisu realizirali, Nešto su se žešće na tome planu angažirali HDZ-ovci liberalne orijentacije, ali tada je i prije pokušaja realizacije namjera o Šeksovoj smjeni pala u vodu. Sada je, međutim, izvjesno da su Šeksovi oponenti pripremili žestoku akciju, čiji će se rezultat vidjeti u srijedu.

Kako doznajemo, tri su grupacije u parlamentu nezadovoljne načinom na koji Šeks vodi HDZ-ov Klub. Jednu predvodi Jure Radić, a uz njega su HDZ-ovci liberalne i tehnomenedžerske orijentacije, drugi je dio okupljen oko Ivića Pašalića, s kojim je Šeks u otvorenomu sukobu, dok je treći, manji dio, vezan uz Ljerku Mintas-Hodak, koja se navodno razišla s Ivićem Pašalićem.

Na skorašnjoj sjednici svi bi se oni mogli ujediniti na zajedničkoj akciji "rušenja" Šeksa. Uz Juru Radića u istoj su struji Nikica Valentić, Zlatko Mateša, Marina Matulović-Dropulić, Ivan Jarnjak, te navodno i Vlatko Pavletić, za kojeg se već dulje vrijeme priča da će prijeći u Demokratski centar. Ljerka Mintas Hodak, tvrde upućeni, sada je bliža ovoj struji nego Iviću Pašaliću. Uz samog su Pašalića, unatoč njegovom gubitku potpredsjedničkog mjesta u Zastupničkom domu, ostali Božidar Kalmeta, Hrvoje Vojvoda, Krunoslav Gašparić, Dario Vukić i još neki koji svoju pripadnost ne izražavaju javno. U kraćem telefonskom razgovoru na naš upit jesu li neki zastupnici, i ona osobno, nezadovoljni Šeksovim načinom vođenja KIuba zastupnika, Ljerka Mintas- Hodak nam je odgovorila da je to unutarstranačka stvar. "Naše primjedbe nisu za javnost i sve što imamo iznijet ćemo na sjednici Kluba zastupnika HDZ-a", kazala je Ljerka Mintas Hodak, ne želeći se upuštati u javne polemike.

Bez obzira na buntovnike i nezadovoljne, dobar će dio zastupnika na predstojećoj će sjednici HDZ-ovog Kluba stati iza Vladimira Šeksa, kojem se ne može osporiti da je dobar poznavatelj saborske procedure. Među onima koji su uz Šeksa je, tvrde upućeni, Jadranka Kosor, Drago Krpina, Marija Bajt, Zdenka Babić-Petričević, Željko Krapljan i još neki. Jadranka Kosor nam je u telefonskom razgovoru kazala da nema informacija da će neki zastupnici na Sjednici Kluba zatražiti Šeksovu smjenu. Raspravljat će se, tvrdi, samo o djelovanju Kluba u parlamentu. Jadranka Kosor ne vidi razlog zbog kojeg bi Šeks trebao otići s predsjedničkog mjesta, jer je saborski doajen i nitko mu ne može osporiti da je vrsni Poslovnik-majstor. "Vladimir Šeks već je u dva saborska mandata na čelu našeg Kluba i tu dužnost obavlja vrlo dobro", smatra Jadranka Kosor.

Upućeni tvrde da u Šeksa "neće dirati" ni predsjednik HDZ-a Ivo Sanader. Smatraju da Sanadera i Šeksa povezuju zajednički interesi u parlamentu i stranci, te zajednički "neprijatelj" u vlastitim redovima - dr. Ivić Pašalić. Komentar svega željeli smo čuti od predsjednika stranke Ive Sanadera, ali on komentara nije imao. Kao i mnogo put ranije Sanader nas je uputio da izjavu zatražimo od Jadranke Kosor, koja je u stranci zadužena za odnose s javnošću.

Bez komentara bilo je i glavno lice cijele priče, Vladimir Šeks. "Nemam nikakve informacije o tome da će neki pokrenuti pitanje moje smjene i nemam komentara", odgovorio je iznenađeno.

Sjednica Kluba zastupnika HDZ-a ipak će se odigrati i to već ove srijede. No, već je sada sasvim sigurno da Šeksovi neistomišljenici nešto spremaju. Pitanje je samo hoće li prevladati mišljenje onih koji tvrde da je Vlado Šeks vrsni saborski doajen najbolji predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba.