Republika: 18. 12. 2000.

Interview: Američki veleposlanik u BiH / SARAJEVO

Thomas Miller želi od BiH napraviti dosadnu zemlju

Piše: Antun Mrkonjić

Američka diplomacija i dalje odlučno odbacuje mogućnost sudjelovanja nacionalnih stranaka u formiranju nove vlasti u entitetima i BiH. Jedan od najodlučnijih zagovarača promjena je američki veleposlanik u BiH Thomas Miller.

Republika: Gospodine Miller, ima li pomaka u pregovorima oko nove bosansko- hercegovačke vlade?

- Bit će teško, ali nije nemoguće stvoriti Alijansu za promjene. Moj prijedlog strankama Harisa Silajdžića i Mladena Ivanića, ali i drugim strankama je da prestanu pisati papire, jer je teško na taj način doći do sporazuma.

Republika: Specijalni savjetnik predsjednika Clintona, James 0'Brian, odlučno odbacuje mogućnost sudjelovanja nacionalnih stranaka u novoj vlast?

- Slažem se u cijelosti sa svojim kolegom O'Brianom. To je i stajalište američke vlade. Naša vlada drži kako budućnost BiH leži na onim strankama koje su europski orijentirane, i to se ne odnosi na ratne, tvrdolinijaške stranke. Dakle, James i ja smo odlučili koristiti termin europski, a ne daytonski orijentirane, zato što taj termin bliže određuje budućnost BiH.

Republika: Ali, nacionalne su stranke ipak dobile vellku podršku birača?

- Ni u mojoj zemlji ljudi nisu svi, čak 50 posto, glasovali za novoga predsjednika. Bitno je da rukovodstva shvate kako se njihovi uski interesi moraju podrediti široj zajednici. Odgovor za ovu zemlju nisu mjere Visokog predstavnika, nego rukovodstava koja će te odluke donositi.

Republika: Plašite li se aktiviranja Hrvatskoga narodnog sabora, ili referenduma o odcjepljenju RS?

- Nemam dvojbi kako bi to uistinu i mogla učiniti rukovodstva HDZ-a BiH, odnosno SDS-a, ali je tada narod BiH na gubitku. Mi smo ovdje samo da pomognemo, i ovo nije naša zemlja. Moram reći da su prijetnje loše odjeknule. Te su stranke neodgovorne i takva retorika neće zemlju unaprijediti.

Republika: Na koji biste način pomogli novoj Vladi ako bi je formirala Alijansa, koju toliko podupirete?

- Osobno ću se zalagati da ova zemlja dobije pomoć, ali nam rukovodstsva moraju obećati da će biti od koristi. Moj je posao da pomognem oporaviti zemlju, da je uredimo tako da bude "dosadna" medijima i da njeni problemi ne budu vijest.