Slobodna Dalmacija: 18. 12. 2000.

MIRA LJUBIĆ LORGER NA 10. OBLJETNICI DALMATINSKE AKCIJE:

U Hrvatskoj je i nakon 3. siječnja ostala ista bahata autoritarna vlast

SPLIT — Prvo desetljeće rada Dalmatinska je akcija proslavila u nedjelju navečer večerom za prijatelje i goste. Stranka koja je od svog osnivanja pa sve do nedavno bila izložena brojnim pritiscima i napadima bivše vlasti nakon deset godina djelovanja može se konačno posvetiti budućnosti - kazano je na proslavi.

— U Hrvatskoj je i nakon 3. siječnja ostala ista bahata i autoritarna vlast, koja u prakticiranju politike nije odmakla dalje od primitivne teorije elita u kojoj narod naprosto nema što tražiti. Šestorka ima nečuveni monopol u svim gledanijim ili čitanijim medijima, na građanima sustavno trenira strogoću suzujući socijalna prava, sindikati trpe pritiske te je neizvjesno hoće li uopće izdržati, a među svim cirkusima i skandalima kojima se bavi jedino se pažljivo izbjegava otvoriti dosje uništavanja Dalmatinske akcije - kazala je predsjednica te stranke Mira Ljubić-Lorger. Odnos prema Dalmaciji, dodala je, ostao je isti, što se jasno vidi i u tome da se već punu godinu dana propušta riješiti problem Slobodne Dalmacije.

Nagradu Nikola Tomaseo za djela koja promiču kulturu i znanost Dalmacije DA je dodijelila Dušku Kečkemetu i Goranu Rukavini, a nakon službenog dijela goste je zabavljala klapa Šufit.

Damir PETRANOVIĆ