Jutarnji list: 18. 12. 2000.

REAKCIJE Sindikati kritiziraju premijera

Ribić: Račan zajedno sa SSSH razorio solidarnost

ZAGREB - Sindikati javnih i državnih službi jučer su oštro reagirali na najavu premijera Ivice Račana o restriktivnoj politici plaća u državi kojom će do povećanja plaća u državnoj upravi, javnim službama i javnim poduzećima, doći tek nakon 2002. godine.

Riječ je, ističu, o još jednoj u nizu izjava premijera i Vlade kojom se najavljuju rješenja bez prethodnog dogovora sa sindikatima. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Ivica Ihas smatra da je riječ o ishitrenoj izjavi premijera. Ihas se protivi bilo kakvim jednostranim odlukama i očekuje razgovor sindikata i Vlade o politici plaća u prvom tromjesečju sljedeće godine.

- Od svih sindikata u protekloj godini jedino su sindikati javnih službi u interesu nezaposlenih i gospodarskog rasta podržali Vladinu restriktivnu politiku i zagovarali odricanja - ističe dopredsjednik Matice sindikatajavnih službi Vilim Ribić. Naši su sindikati, dodaje, potpisali i ugovor o smanjenju svojih plaća i upravo oni su predlagali svim sindikatima odustajanje od štrajkova na neko vrijeme.

- Sindikati iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske kojima su puna usta fraza o nezaposlenima odbijali su odricanja i odustajanje od štrajkova te sve ovo vrijeme opstruirali donošenje socijalnog pakta. Račan to dobro zna, ali odlazi k njima tek da bi zahvalio na doprinosu razaranju sindikalne solidarnosti, ufajući se da će ih pridobiti za socijalni pakt - dodaje u priopćenju Ribić.

Gospodarski sindikati zagovaraju odricanja samo u javnom sektoru, tvrde sindikati javnih i državnih službi, i pozivaju se na Ugovor za pravednu Hrvatsku u kojem nisu sindikati javnih službi i dvjestotinjak tisuća zaposlenih i time stvaraju svoju pravdu u simbiozi s nepravednom politikom Vlade. Sindikati ne pristaju na socijalni pakt u kojem bi se odricale samojavne službe.

G. Galović