Republika: 19. 12. 2000.

Dvije trećine Hrvata u Vojsci Federacije BiH od Nove godine moglo bi otići na ‘čekanje’

Ministar Prce ljut na OESS

Piše: Antun Mrkonjić

Oko dvije trećine pripadnika hrvatske komponente Vojske FBiH od nove će godine, skoro je sigurno, otići na tzv. čekanje i na bankovni račun će primati oko 50 posto sadašnjih iznosa plaća. To je u razgovoru za 'Republiku' potvrdio i Miroslav Prce, ministar obrane u Vladi FBiH.

"O tome se u posljednje vrijeme razgovara i ozbiljna je kombinacija da određeni broj časnika i vojnika ode na čekanje, naravno ako se usuglasimo. Nemamo sredstava da i dalje plaćamo toliki broj vojnika, a tu su i druga materijalna izdvajanja i zaista najozbiljnije raspravljamo da povučemo i takve poteze."

Ministar Prce na taj je način demantirao informacije koje su doprle iz njegova ministarstva kako dvije trećine sastava Hrvatske komponente već od ponedjeljka, 18. prosinca, odlazi na. tzv čekanje, što bi moglo značiti i kraj njihova službovanja u Vojsci FBiH. Odluku o drastičnu smanjenju broja pripadnika hrvatske komponente Vojske FBiH ministar Prce je navodno priopćio svojim najbližim suradnicima. Sukladno ranijim dogovorima do 31. siječnja 2001. trebalo je Vojsku BiH smanjiti za 15 posto, ali takav potez o slanju dvije trećine sastava na čekanje mnoge je iznenadio unatoč obrazloženjima kako nema sredstava. Hrvatskoj komponenti u četvrtak je isplaćena plaća za rujan, a ministar Prce potvrdio je kako Vlada RH u ovoj godini sve svoje materijalne obveze obavlja na vrijeme, što znači da isplate iz hrvatskoga proračuna ne bi smjele kasniti skoro niti jedan dan.

Dobro upućeni tvrde da skupina najbližih suradnika ministra Prce odlazi u mirovinu jer ispunjavaju uvjete iz odluke Vlade FBiH o umirovljenju časnika i djelatnika Ministarstva obrane. Iako se spominju imena generala Krasića, pomoćnika Barbarića, Čolaka te imena velike skupine drugih časnika, Miroslav Prce je odbio komentirati imena nego se isključivo pozvao na odluku Vlade FBiH. "Vlada FBiH donijela je odluku da svi oni koji ispunjavaju uvjete mogu otići u mirovinu. Ne bih o imenima, ali drugih kriterija nema i svi oni koji ispunjavaju uvjete, i to žele, mogu u mirovinu".

Sigurno je kako i u Federalnom ministarstvu obrane prate događaje oko osnivanja nove vlade FBiH nakon održavanja općih izbora. Spekulira se kako se ministar obrane Miroslav Prce navodno na tom kotegiju i oprostio od svojih suradnika jer, bez obzira na to tko osniva vladu, odnosno kome će pripasti Ministarstvo obrane, više se ne želi kandidirati na tu odgovornu dužnost na koju bi navodno trebao biti postavljen. general Nedjeljko Obradović. Ministar Prce takve glasine ocjenjuje neutemeljenima:

- Osobno takvo što nisam odlučio i o tome ne treba spekulirati. Ne znam tko će preuzeti Ministarstvo obrane, niti kako će Vlada izgledati. Moram priznati da bih se želio povući, ali moram voditi računa o ljudima s kojima radim i koji su me, uostalom, i imenovali na ovu funkciju, govori ministar Prce.

Misija OESS-a u BiH uputila je Ministarstvu obrane ozbiljne zamjerke zbog toga što njenim stručnjacima navodno nije omogućen pristup u knjige financijskog poslovanja. Prvi čovjek Ministarstva obrane potvrdio je kako je to djelomično točno, ali je prije nekoliko dana u Beču dogovoreno kako bi se ta financijska kontrola trebala obaviti.

Mi samo tražimo da se taj posao uradi po zakonu i prema zapadnim standardima jer očito je da ovdje nema povjerenja u legalna državna tijela, napominje Prce. Želimo da nam međunarodne institucije pomognu da uspostavimo punu transparentnost u financijskom poslovanju a i sami smo dosta naučili kroz program "Opremi i uvježbaj". Hoće li nekoliko tisuća vojnika biti razvojačeno u ponedjeljak, ili pak nakon Nove godine, odnosno hoće li se oni "rotirati" vjerojatno u ovom trenutku i nije najvažnije pitanje. Bitnije je to što nitko nema jasnu viziju što s razvojačenim vojnicima napraviti, i gdje ih zaposliti ako otiđu iz federalne vojske.