Novi list: 19. 12. 2000.

“AVVENIRE”

HOĆE LI NAKON POBJEDE GEORGEA BUSHA DOĆI DO UDALJAVANJA EU I NATO-a?

Strah od konzervativnog vala

Mnoge europske administracije čine stranke Iijevog centra, koje su sada zabrinute hoće li “konzervativni” val povezan s Bushovom pobjedom doći i na stari kontinent

“'Feeling' između Busha i Europe tek se treba stvoriti, poglavito stoga što je novi američki predsjednik za gotovo sve čelnike starog kontinenta potpuni neznanac. Druga nepoznanica vezana je uz Condoleezzu Rice. Tijekom predizborne kampanje izabrana savjetnica za nacionalnu sigurnost više je puta naglasila želju za povlačenjem postrojbi uključenih u mirovne misije u zonama u kojima nema 'američkih interesa'. Posebice zabrinjava prestanak angažiranja Washingtona, koje prijeti, u Bosni i na Kosovu, što bi Europu ostavilo samu pred zadaćom stabilizacije regije. Na drugom mjestu to izgleda kao uvod u slabljenje američke uloge unutar NATO-a, upravo u trenutku u kojem Europska unija stvara jedan svoj obrambeni zametak snagama za brzo djelovanje od 60.000 ljudi.

Zabrinutosti su razvidne u bruxelleskom sjedištu NATO-a, gdje se upravo proučava prva jezgra europske obrane. Još uvijek u zraku odjekuje uzbuna odlazećeg tajnika za obranu, Williama Cohena, glede rizika da se Savez pretvori u 'ostatak prošlosti'. To je bojazan i europskih diplomata čije je izjave prenio 'Washington Post', prema kojima novi predsjednik nikada nije pokazao veliko zanimanje za stari kontinent. 'Bushov tim će vjerojatno trebati nekoliko mjeseci da se sredi’, komentirao je jedan diplomat visokog ranga, 'međutim do slijedećeg bi si ljeta trebao postaviti niz ključnih problema za budućnost Saveza. A to će se dogoditi upravo kada će se trebati odlučiti nova faza širenja NATO-a, i misliti na njegov utjecaj na odnose s Rusijom'. Potom je tu jedno čisto političko pitanje: mnoge europske administracije čine stranke lijevog centra, koje su sada zabrinute hoće li 'konzervativni' val povezan s Bushovom pobjedom doći i na stari kontinent. Posebice je tu i staro prijateljstvo koje je povezivalo Tonyija Blaira i Billa Clintona. Zajedno su, uz sebe imali i njemačkog kancelara Schroedera, izgradili politiku Trećeg puta, mješavinu liberalističkih mjera i socijalne pravde. Sada treći put više nema američku obalu.”