Republika: 19. 12. 2000.

Hrvatski pregovarači obećali skori susret Vlade i Carle del Ponte

U Bruxellesu olakšanje zbog najave popuštanja napetosti između Haaga i Zagreba

Piše: Bruno Lopandić

Pregovarački tim Republike Hrvatske je u ponedjeljak završio prvi dan pregovora s Europskom unijom o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatski pregovarači su se obvezali na poštivanje svih međunarodnih obveza, uključujući i suradnju s Haaškim sudom. Prema riječima pregovarača u ime Europske unije Catherine Day započet je jako dobar i otvoren početak pregovora. "Zadan je izuzetno brz ritam pregovora, a razgovarali smo o političkim odnosima, ekonomskim vezama i institucionalnom aspektu", kazala je Catherine Day. Ona je izrazila nadu da će pregovori s Hrvatskom završiti vrlo brzo.

Glavni hrvatski pregovarač Neven Mimica izjavio je da je ovaj početak pregovora s EU-om povijesni događaj, jer Hrvatska prvi put razgovara o pristupanju Europskoj uniji. Mimica je naglasio da je pristup Europske komisije bio dobar te da Hrvatska drži

važnim i stabilizacijski i pridružiteljski dio sporazuma. "Hrvatska će biti brza i u provedbi sporazuma jer je jedna stvar sporazum potpisati a kasnije ga i provesti. Dokazat ćemo da smo kredibilni partner", rekao je Mimica i dodao da Hrvatsku sada očekuje vrlo mnogo posla. Oboje pregovarača potvrdili su da se razgovaralo o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, a u ime Europske komisije Catherine Day je za "Republiku" kazala da je u Bruxellesu nastupiIo olakšanje zbog najave popuštanja napetosti između Haaga i Zagreba jer su od hrvatske strane dobili uvjeravanja da će službeni Zagreb vrlo brzo razgovarati s haaškom tužiteljicom Carlom del Ponte o svim ploblemima i otvorenim pitanjima o suradnji.

U prvoj rundi pregovora, kojima se sređuju bilateralni odnosi Hrvatske i Europske unije na otprilike 80 poglavlja sporazuma, prvoga dana pregovarači obje strane koncentrirali su se na političku i ekonomsku suradnju u regiji i slobodni protok ljudi, roba i kapitala.

Tijekom pregovora Europska komisija je jasno kazala da će regionalna suradnja ovisiti o realnim političkim odnosima, tj. da Hrvatska neće morati uspostavljati regionalne veze ako se za to ne stvore potrebni uvjeti.

Neven Mimica je, nakon prve intervencije Europske komisije o potrebi suradnje s Haaškim sudom, rekao kako hrvatska Vlada nema namjenu prekinuti tu suradnju, da se politika suradnje s Haaškim sudom ne mijenja, nego da se mora provoditi kroz dijalog. Hrvatski pregovarači drže da posljednje zaoštravanje odnosa hrvatske Vlade i Haaškoga suda u ovoj fazi pregovora ne može naštetiti, no moglo bi utjecati na zaključenje sporazuma ako se do tada pitanje suradnje ne riješi.

Pregovori Hrvatske i Europske unije o sporazumu o stabilizaciji i pridruživariju trebali bi se završiti do kraja lipnja, odnosno do kraja švedskog predsjedanja Europskom unijom koje počinje 1. siječnja 2001. godine. Neven Mimica je u svojem govoru pred predstavnicima Europske komisije naglasio kako Hrvatska sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ne shvaća kao konačan cilj, već samo kao jedan korak koji vodi do krajnjeg cilja, a to je punopravno članstvo u EU. Mimica je u govoru spomenuo i potrebnu financijsku pomoć od Europske unije.

Budući da se dio uvjeta iz sporazuma tiče i obveze provedbe privatizacije, Mimica je europskim pregovaračima rekao da je Hrvatska sposobna provesti privatizaciju za tri do četiri godine. Otvaranje slobodnog protoka rada i kapitala, o čemu se također razgovaralo, važno je i stoga što se tom odredbom ukida diskriminacija u zapošljavanju izmedu Hrvatske i Europske Unije.

Tom odredbom, zapošljavanje se mora obavljati na nediskriminatorskoj osnovi, a prema Mimici, na taj način će se strani državljani u Hrvatskoj lakše zapošljavati na rukovodećim funkcijama. Konačno usuglašavanje prvih točaka završit će se u veljači u Zagrebu, za kad je pianiran drugi krug pregovora.