Novi list: 19. 12. 2000.

SDP I HDZ PONOVNO GLAVNI IGRAČI

Crni dan za Budišu

Poslije izbora vladajuća će koalicija, očito, postati nestabilna

Piše: Branko PODGORNIK

Rezultari nedjeljnih izbora za gradske četvrti u Zagrebu pokazali su da se hrvatska politička pozornica nakon 3. siječnja ponovo polarizira na dvije grupacije: prva je okupljena oko SDP-a, a druga će se opet skupljati oko HDZ-a. Izbori su potvrdili da je SDP najjača stranka u Hrvatskoj koja dobiva gotovo trećinu glasača, ali da se HDZ diže iz pepela, jer je od proljetnih zagrebačkih izbora gotovo udvostručio svoju potporu među građanima, pa mu danas povjerenje daje već svaki peti Zagrepčanin.

Ishodom može biti vrlo zadovoljan i HSS koji se iz “otpisane stranke” pretvorio u treću po redu, zahvaljujući potpori u rubnim, ruralnim dijelovima glavnnoga grada. Međutim, zadovoljan ne može biti HNS, jer mu se podrška među biračima u Zagrebu za samo pola godine prepolovila, s obzirom na činjenicu da je u svibnju za njega glasovalo gotovo 20 posto građana. Ne može biti zadovoljan ni LS koji, kako se pokazalo, sam ne može prijeći izborni prag od pet posto, a mjesta u gradskim četvrtima dobio je zahvaljujući koalicijama.

No, najneugodnije iznenađenje doživio je HSLS zato što u mnogim gradskim četvrtima nije uspio proći izborni prag, a potpora građana mu se više nego prepolovila. Članovima HSLS-a to će teško pasti jer im je urbano središte, kao što je Zagreb, njihova prirodna sredina. HSLS je postao šesta stranka po snazi, a ispred njega plasirali su se HNS i Granićev Demokratski centar, pa čak i Hrvatska stranka umirovljeriika samo za nijasnu zaostaje za Budišinom strankom.

Nakon tog crnog dana za HSLS, u toj stranci sigurno će se otvoriti pitanje vodi li ona prikladnu politiku u ovom trenutku. Rezultati izbora sigurno će ohrabriti one koji predsjedniku Draženu Budiši ukazuju na to da se HSLS guši u vladajućoj koaliciji kojoj osnovni politički ton daju SDP i Ivica Račan. Nema sumnje da će taj “crni dan” za HSLS potaknuti potrebu te stranke za distanciranjem od politike vladajuće koalicije, to više sto su se unutar HSLS-a počela javljati i razmišljanja kako bi stranka trebala preispitati svoj ostanak u šestorci.

Poslije zagrebačkih izbora vladajuća će koalicija, očito, postati nestabilnija. Dodatni razlog tome je neuspjeh LS-a, a njegov novi predsjednik Zlatko Kramarić već je najavio da će liberali zauzeti kritičnije stajalište prema koalicijskoj Vladi. Ivicu Račana to će nagnati na čvršću suradnju sa Zlatkom Tomčićem i HSS-om koji postaje SDP-ov glavni partner, ključan za stabilnost šesteročlane koalicije. S druge strane, izbori su ohrabrili pristaše HDZ-a, osobito novu političku inicijativu pod vodstvom Miroslava Tuđmana i Andrije Hebranga, koja se sinoć predstavila javnosti u zagrebačkom hotelu “Sheraton”, a koja želi oko sebe okupiti glavninu opozicije.

lstina, zbog malog odaziva birača na zagrebačke izbore, ne može se tvrditi da njihovi rezultati pouzdano pokazuju raspoloženje birača u Zagrebu i Hrvatskoj. Međutim, ti rezultati ipak su značajan indikator, pouzdaniji od mnogih uobičajenih i površnih novinskih anketa javnog mišljenja.