Slobodna Dalmacija: 19. 12. 2000.

WASHINGTON: PISMO NOVOG AMERIČKOG PREDSJEDNIKA GEORGEA BUSHA NAŠIM ISELJENICIMA

SAD ĆE POMOĆI HRVATSKU KOJA GRADI DEMOKRACIJU

Hrvatski narod danas brzo napreduje u razvoju demokratskoga političkog sustava i tržišnoga gospodarstva, što je najbolji put da se osigura dugoročna stabilnost i sigurnost - Uz pomoć zajednice američkih Hrvata, Amerika i Hrvatska zajednički će promicati vrijednosti koje oba naroda visoko cijene

WASHINGTON (Hina) — Predstavnici zajednice američkih Hrvata i brojni pojedinci uputili su čestitke novoizabranom predsjedniku Georgeu W. Bushu izražavajući nadu da će se odnosi Hrvatske i SAD-a razvijati na svim poljima na dobrobit dviju zemalja i naroda.Brojne udruge hrvatskih iseljenika u SAD-u i njihova vodstva podržavali su republikanskog predsjedničkog kandidata. Nekoliko uglednih Amerikanaca hrvatskog podrijetla u predizbornom razdoblju su osnovali i posebni odbor "Američki Hrvati za Georgea W. Busha" kojem je na čelu bio kongresmen George Radanovich.

Američki Hrvati pamte Bushovu predizbornu poruku da će kao predsjednik "uz pomoć zajednice američkih Hrvata, SAD i Hrvatska zajednički promicati vrijednosti koje oba naroda visoko cijene".

U pismu hrvatskim iseljenicima nedugo prije izbora Bush je ocijenio da "Hrvatska ima značajno mjesto kao jamac sigurnosti i stabilnosti u regiji i cijeloj Europi".

"Hrvatski narod danas brzo napreduje u razvoju demokratskoga političkog sustava i tržišnoga gospodarstva, što je najbolji put da se osigura dugoročna stabilnost i sigurnost.

Sjedinjene Države će pomoći svima u Hrvatskoj koji izgrađuju naprednu državu utemeljenu na vrijednostima slobode i demokracije", napisao je Bush. Zajednici američkih Hrvata je obećao da će zajedno s njom kao "mostom koji povezuje dvije zemlje", promicati američke interese i voditi konstruktivnu politiku prema Europi.

Bush je inače stigao u ponedjeljak u Washington gdje će se sastati s čelnicima Kongresa i predsjednikom Nacionalne banke SAD-a Alanom Greenspanom.

Bush je u Washington stigao s podebljim popisom dužnosnika nove vlade, odražavajući želju da oformi raznoliku ekipu koja će pomoći u prevladavanju gorčine oko predsjedničke utrke.

Na upit kako se osjeća vrativši se u Washington kao predsjednik, Bush je rekao da se raduje "nizu jedinstvenih trenutaka".

Bush će u Washingtonu zasigurno naići na oštro protivljenje svom prijedlogu o znatnom smanjenju poreza za razdoblje od sljedećih deset godina.

Greenspan, kojeg mnogi smatraju arhitektom američkoga rekordnog gospodarskog rasta, već je najavio da bi za otplatu nacionalnog duga radije koristio viškove u budućem proračunu.

Bush će se u utorak sastati s predsjednikom na odlasku Billom Clintonom i potpredsjednikom i suparnikom na predsjedničkim izborima Alom Goreom.