Vjesnik: 19. 12. 2000.

Austrijska Styria većinski vlasnik »Večernjeg lista«!

ZAGREB, 18. prosinca - Austrijska izdavačka tvrtka Styria postala je većinski vlasnik Večernjeg lista, nakon što je Trgovački sud u Zagrebu povukao privremenu mjeru zabrane raspolaganja dionicama tog lista koje je držao Caritas Investments. To je u ponedjeljak potvrdio Nadzorni odbor Večernjeg lista.

Tom odlukom što ju je Trgovački sud donio u petak, 15. prosinca, dionice Večernjaka prenesene su na tvrtku Hrvatska - Styria GmbH iz Graza, koja je tako postala većinski vlasnik Večernjeg lista. Na sjednici Nadzornog odbora kojom je u ponedjeljak predsjedavao Marijan Kostrenčić, za njegova zamjenika izabran je generalni direktor austrijske Styrie Horst Pirker.

Uz razmatranje poslovnih izvješća za prvih devet mjeseci poslovanja, Nadzorni je odbor odobrio sazivanje Skupštine društva Večernji list za početak veljače iduće godine, na kojoj će se odlučivati o dodatnom ulaganju Styrie u taj list, kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Nadzornog odbora Kostrenčić.

Trgovački je sud donio odluku istoga dana kad je od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) zaprimio zahtjev za skidanjem privremene mjere raspolaganja dionicama Večernjeg lista. Austrijska je Styria u travnju ove godine najavila kupnju Večernjeg lista za 26 milijuna maraka. No, potkraj srpnja objavila je da odustaje od kupnje obrazloživši to činjenicom da je na snazi privremena mjera zabrane prodaje dionica tog lista, koju je u svibnju, na zahtjev HZMO-a, donio Trgovački sud. Ipak, u kolovozu su predstavnici Styrie posjetili premijera Ivicu Račana, a potpredsjednik Vlade Slavko Linić izvijestio je potkraj kolovoza da je postignut dogovor s Caritas Fundom o prodaji Večernjaka austrijskoj tvrtki. Vlada je stoga na svojoj sjednici 31. kolovoza preporučila HZMO-u da zatraži ukidanje privremene mjere. Upravno vijeće HZMO-a dalo je sredinom listopada suglasnost ravnateljici Dunji Vidošević za ukidanjem privremene mjere.

Prema sporazumu koji je hrvatska Vlada početkom prosinca potpisala sa Styriom, austrijskom se ulagaču jamči odšteta u slučaju da sudskim presudama Mirovinski fond postane vlasnikom dionica koje je tada imao Caritas Fund. U sporazumu stoji da će se poštivati ulazak Styrie i da će joj biti uklonjen svaki rizik, odnosno da će Mirovinski fond u tom trenutku, budući da je dobio 19 milijuna njemačkih maraka kunske protuvrijednosti, biti obeštećen za ulaganja u dio vezan uz kupoprodaju Caritas Funda. Također se navodi da je sporazum zaključen tako da se jamči sigurnost Styrie i njezina daljnjega ulaganja. (Hina)