Republika: 19. 12. 2000.

Ivica Račan je iskoristio propale zagrebačke izbore za oštar napad na Milana Bandića

Prije izbora, predsjednik SDP-a je pokušao omesti gradonačelnikove planove pri donošenju zagrebačkog proračuna preko tajnika kabineta Igora Rađenovića

Piše: Sandra Bartolović

Jučerašnji zagrebački lokalni izbori zaoštrili su već i tako loše odnose između premijera Ivice Račana i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je, unatoč pobjedi SDP-a, doživio politički poraz.

Ivica Račan više ne može, pa zato i ne pokušava, sakriti svoju netrpeljivost prema Milanu Bandiću. U prvih petnaest dana ovog mjeseca poslao mu je, konačno otvoreno, tri snažne i rječite poruke kako ne odobrava, niti namjerava tolerirati, njegov način vladanja glavnim gradom države i ponašanja u stranci. Prvi put Bandić je kritiku stranačkog šefa dobio na Konvenciji, neposredrio nakon afere s protekcionističko-nepotističkim pismom, kada je Račan poručio da SDP može i vlast izgubiti, ali obraz ne smije. U subotu, s konstituirajuće sjednice Glavnog odbora, Račan je ponovno odaslao poruku, ponajprije Bandiću, da će oni koji kompromitiraju politiku stranke biti eliminirani. Samo dan kasnije, glasajući na petim zagrebačkim izborima Račan je Bandiću opalio pravu političku pljusku, kazavši da se na izbore odazvao neovisno što o njima misli. A o izborima na kojima je najviše inzistirao upravo Bandić misli da su sadržajno, financijski i po timingu besmisleni i nepotrebni. Kao i gotovo svi Zagrepčani, i oni koji su izašli na izbore i koji nisu. U međuvremenu, Račan je pokušao omesti Bandićeve planove pri danošenju zagrebačkog proračuna preko tajnika svog kabineta Igora Rađenovića, takoder SDP-ovog vijećnika u Gradskoj skupštini, koji je čitavo vrijeme nastojao opstruirati njegovo donošenje tražeći smanjenje gradskog budžeta po uzoru na državni.

Predsjednik SDP-a ipak barem neko vrijeme može biti miran. U Predsjedništvu "njegovi" nisu samo Bandić i Ivica Pančić, a na čelu Glavnog odbora, najvažnijeg stranačkog tijela između dvije konvencije, je Gordana Sobol, osoba od njegova iznimna povjerenja.

Oni, međutim, koji poznaju Bandića znaju da se neće pomiriti s time. Naoko u defanzivi, potiho, strpljivo i uporno jačat će mrežu svojih istomišljenika, svjestan da mu u prilog ide to što iza sebe ima najjaču organizaciju SDP-a s 220 ogranaka, i čekati priliku da ponovno iskoči i Račanu pomrsi račune. Uz sebe ima i SDP-ovog doajena Zdravka Tomca koji, nakon što je u dva tjedna izgubio sve što se u stranci može izgubiti, i dalje poručuje kako će zastupati svoju političku liniju, bez obzira na to što ona nije dobila potporu u SDP-u.

Vrijeme do svoje nove šanse Bandić će i dalje ispunjavati živciranjem Račana, kao što je to činio i do sada. Dizat će mu tlak proslavljanjem gradonačelničke pobjede u rodnoj Hercegovini. Kao i postavljanjem svojih vjernih istomišljenika u gradske strukture na svim razinama, neovisno o njihovoj stručnosti i doraslosti problematici s kojom su se uhvatili u koštac. Bandić jako dobro zna da Račan ne odobrava njegovo javno pokazivanje i fotografiranje s mogućim haaškim optuženikom umirovljenim generalom Mirkom Norcem. Vjerojatno je zbog toga zajedno s Norcem i otišao u Slavonski Brod na proslavu kirvaja kod Jerka Zovaka. I vjerojatno se zato na Konvenciji prvi potpisao na Zovakovu kandidaturu za člana Predsjedništva SDP-a.

Unatoč tome što pobjedu na prekjučerašnjim izborima za gradske četvrti SDP duguje ponajviše Bandiću, mladom, ambicioznom gradonačelniku u proljeće bi, nastavi li rasti netrpljivost između njega i Račana, on mogao ostati bez stranačke kandidature za neposredni izbor gradonačelnika. A prije deset godina zajedno su krenuli iz Kockice, Račan s članskom iskaznicom broj 1, a Bandić broj 2.