SREDSTVIMA

JAVNOG PRIOPĆAVANJA

  

Zagreb, 19. 12. 2000.

OSOVINA TUĐMAN JUNIOR – BUDIŠA

Netom nakon besramne tužbe obitelji Tuđman sa zahtjevom da se tonske vrpce i transkripti Tuđmanovih spletaka, kriminalnih radnji i tajnih dogovora proglase privatnim vlasništvom i nasljeđem osumnjičenih Tuđmanovih nasljednika, dinastija je ponovno dobila krila, pa se je sinoć ponudila iz svojeg privatnog hotela “Sheraton”, kao alternativa sadašnjoj vlasti.

Ovaj događaj pokazuje da sadašnja vlast ništa nije naučila o razlozima pada njezine mračne prethodnice, već da je toleriranjem njezinog ranijeg bezakonja i političkog nasilja, izgubila svaku vjerodostojnost i kredibilitet za budućnost, pa bi vlada u cjelini trebala ozbiljno razmišljati o kolektivnoj ostavci, prije nego bude zbačena od Tuđmana juniora ili pobune masa.

Nimalo slučajno danas, nakon višegodišnjeg oportunizma, pritajenog paktiranja sa HDZ-om do dana današnjeg, vladajuća koalicija dobiva Tuđmanove haške račune na naplatu sa kamatama, umjesto da je za Tuđmanova života zahtjevala za njega i njegovu sljedbu opoziv i putnu kartu za Den Haag.

Dok Budiša reprizira svoju ljetnu predstavu oko generala Stipetića, kako bi stvorio atmosferu za promjenu dresa i koalicionog partnera u vidu Tuđmana juniora, vladajuća koalicija svojim promašenim potezima oko suradnje sa Den Haagom zaslužna je što se je najavljeni razgovor s načelnikom GS HV-a preimenovao u poziv koji se šalje osumnjičenicima Tribunala.

Potpuni izostanak strategije oko bitnih ciljeva Račanove vlade dovodi Republiku Hrvatsku pred poražavajući scenarij da ponavlja već viđeno, a nastavak zabrane rada i djelovanja izvorne Hrvatske stranke prava jedan je od najvećih promašaja- magnum crimen – nove vlasti.

Ono što nagovještava da Hrvatska neće potonuti u bezdan, odlični su rezultati nedavnih američkih kongresnih i predsjedničkih izbora, svidjelo se to nekima ili ne!

Dobroslav Paraga, predsjednik HSP-1861