Republika: 19. 12. 2000.

Jelavićeve prijetnje međunarodnoj zajednici štete Hrvatima u Bosni

Reakcije na Barryjevo pismo ministru Piculi

Pismo kojim je međunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini od hrvatske Vlade zatražila da spriječi daljne "anti-daytonsko" djelovanje hrvatskih desničarskih stranaka u BiH, točnije HDZ-a BiH i stranaka koje su okupljene u Hrvatski narodni sabor, izazvalo je velike reakcije u Zagrebu i Sarajevu. To pismo, kojeg posjeduje "Republika", hrvatskom ministru vanjskih poslova Toninu Piculi uputio je voditelj Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Sarajevu Robert Barry.

U pismu je Barry zatražio od hrvatskih vlasti da svojim političkim utjecajem spriječe, kako ga OESS naziva, "nelegalno" i "anti-daytonsko" djelovanje HDZ-a i drugih hrvatskih stranaka u Bosni i Hercegovini. Barry je pismo ministru Piculi uputio 12. prosinca ove godine, svega četiri dana prije sastanka Hrvatskog narodnog vijeća, tijela kojeg čine HDZ i ostale desno orijentirarie stranke u BiH. Na sastanku Hrvatskog narodnog vijeća, održanom prošle subote u Tuzli, predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić međunarodnoj je zajednici zaprijetio kako neće priznati vlast u BiH koja će se konstituirati bez predstavnika HDZ-a. Jelavić, ujedno i predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća, k tome je od Misije OESS-a ulimativno zatražio da povuče svoju odluku o oduzimanju mandata HDZ-u, kao i sporna pravila za izbor zastupnika u Dom naroda.

"Prisustvo predstavnika hrvatske ambasade u BiH Saboru Novog Travnika protumačeno je od strane HDZ-a i ostalih kao podrška Deklaraciji i referendumu, mada znam da to nije bila namjera Vaše Vlade. Kao potpisnik Daytonskog sporazuma, nadam se da ćete iskoristiti svoj utjecaj kako biste ubuduće spriječili nezakonite radnje HDZ-a i Sabora", kaže Barry u pismu.

Autentičnost pisma "Republici" su potvrdili Barryjev glasnogovornik Luc Zaner i glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Goran Rotim. Rotim, koji nije želio davati nikakav komentar pisma u subotu, potvrdio je da je ministar Tonino Picula zaprimio pismo i dodao kako će na njega biti odgovoreno. Glasnogovornik Roberta Barryja, Luc Zaner je, pak, kazao kako je pismo od 12. prosinca jedno od mnogih upućeno ministru Piculi od rujna. "To pismo poslano je ministru Piculi jer je ministar izrazio želju da ga redovito obavještavamo o događajima u Bosni", kazao je Zaner.

U Sarajevu prijetnjama Ante Jelavića nije dano preveliko značenje, jer se iščekuje osnivanje nove bosansko-hercegovačke vlade, koju bi trebala činiti široka koalicija stranaka ne-nacionalističkih usmjerenja. Komentar na prijetnje predsjednika HDZ-a BiH, iznio je glasnogovornik OESS-a Luc Zaner: "Ne pridajemo nikakvo značenje izjavama koje je Ante Jelavić uputio sa sastanka Hrvatskog narodnog sabora jer OESS to tijelo smatra nelegalnim i ono krši daytonski sporazum. OESS nema nikakvu namjeru povući svoje odluke o skidanju s lista predstavnika HDZ-a. Njegove izjave kako neće priznati vlast u kojoj nema predstavnika HDZ-a su uzaludne i neće izazvati političku krizu u Sarajevu. Nažalost, Jelavićevi stavovi samo će pogoršati ionako loš položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini".

sm