Republika: 19. 12. 2000.

Hrvatska se udaljava od Europe

Upitno financiranje autoceste Zagreb-Goričan

Europska investicijska banka odbila je, kako neslužbeno saznajemo, sudjelovati u sufinanciranju dovršetka izgradnje autoceste Zagreb-Goričan. Hrvatske vlasti nisu u ponedjeljak željele potvrditi spomenutu informaciju. U Ministarstvu za javne radove, obnovu i graditeljstvo u ponedjeljak nije bilo moguće provjeriti informaciju o odustajanju Europske investicijske banke.

Inače, upravo je ministar za javne radove Radimir Čačić više puta najavio da će se autocesta Zagreb-Goričan dovršiti uz pomoć Pakta o stabitnosti i Europske investicijske banke. Iako Ministarstvo pomorstva, prometa i veza nije nadležno za kapitalne investicije, u koje spada i izgradnja autoceste Zagreb-Goričan, pokušali smo i u toj državnoj instituciji saznati nešto više, ali bez uspjeha. Neosporno se hrvatska Vlada sada našla pred velikim problemom kako dovršiti autocestu Zagreb-Goričan. Naime, Hrvatska i talijanski Astaldi, koncesionar na jednom dijelu izgradnje autoceste Zagreb-Goričan već se nalaze u sporu, a dodatna otežavajuća okolnost za dovršetak spomenutog prometnog pravca jest i činjenica da je izdvajanje iz državnog proračuna za kapitalne investicije u 2001. znatno smanjeno.

Europska investicijska banka je, kako navodi naš izvor, odustala zasad od sufinanciranja nastavka gradnje autoceste Zagreb-Goričan, jer je predmetna dokumentacija koju je izradila Hrvatska uprava za ceste bila neadekvatna i daleko ispod uobičajenih međunarodnih standarda. Hrvatska, međutim, ima još uvijek vremena popraviti investicijsku dokumentaciju. Pitanje je, međutim, postoji li politička volja za to.

vm