PRIOPĆENJE ZATISAK

 

 

Zagreb, 20.12.2000.

 

MILANE, OSTAVKU NA STOL!

Izbori za lokalnu samoupravu koje je isforsirao aktualni zagrebački gradonačelnik predstavljaju pravi fijasko, zato što je, unatoč medijskoj kampanji State Departmenta putem “Gonga”, na izbore izašlo jedva 16 posto biračkog tijela glavnog grada Hrvatske.

U totalnim brojkama neuspjeh Milana Bandića (SDP) izgleda još poražavajuće: jedva jedna sedmina Zagrepčana od preko 700 tisuća s pravom glasa, zainteresirano je za lokalnu samoupravu. Pravi razlog nenormalno visoke izborne apstinencije građana Zagreba ne vidimo u frazeološkoj Bandićevoj tvrdnji, da su građani ove godine u Zagrebu već imali pet izbora za sobom, već u činjenici da vladajuća koalicija šestorke u cjelini, i nenormalni “brak” (SDP-HSLS) hrvatskom društvu nije donio sreću (nema pravne države, nema gospodarske strategije izlaska iz ekonomske krize, nema povećanja zaposlenosti, naprotiv, …) Bandićevo poglavarstvo osim provedbe ovih izbora nije ispunilo niti jedno predizborno obećanje, dok je građane neugodno iznenadilo što Bandićevo obećanje o gradnji infrastrukture provodi dizanjem kredita (što u predizbornoj kampanji za Skupštinu nije obećavao).

Kad se baci pogled na izbore za zagrebačku Skupštinu, i izborno povjerenje koje je SDP u koaliciji sa Hrvatskom strankom umirovljenika dobio, naime, oko 7 posto glasova od ukupnog biračkog tijela, nije ni čudno da će SDP u samoupravi grada Zagreba sudjelovati sa još manjom podrškom birača. Poruku neka Bandićeva gradska organizacija njegove partije sama izvuče. Iz te konzekvencije se ni Milan Bandić neće moći izvući. Njegova izjava na dan izbora kako je lijepo vrijeme te, da je zbog toga i Bog s njegovom partijom smatramo čistom demagogijom i zloupotrebom Božjeg imena.

Predsjednik Županijskog vijeća grada Zagreba

Goran Jurišić