Slobodna Dalmacija: 20. 12. 2000.

"SLOBODNA" DOBILA POTVRDU IZ MEĐUNARODNOGA KAZNENOG SUDA

Tužiteljica Carla del Ponte u siječnju dolazi u Zagreb

Glavna tužiteljica Haaškog suda prihvatila je poziv da dođe u Hrvatsku kako bi se u susretu s Mesićem, Račanom i Granićem uklonile turbulencije u međusobnoj suradnji

Piše: B. LUŠIĆ

ZAGREB / HAAG — Glavna tužiteljica Haaškoga suda Carla del Ponte u siječnju će posjetiti Hrvatsku. Iako točan datum njezina dolaska u našu zemlju još uvijek nije poznat, kao ni lista sugovornika iz hrvatske vlasti s kojima će se sastati, za pretpostaviti je da će to biti dužnosnici samoga državnog vrha, i to predsjednik Stjepan Mesić, premijer Ivica Račan te čelnik Ureda za suradnju s Haaškim sudom Goran Granić.

Namjera s kojom Carla del Ponte dolazi u Hrvatsku (najvjerojatnije u drugoj polovici siječnja) jest izglađivanje svih nesporazuma koji postoje u suradnji naše zemlje s Haaškim sudom, a koji su eskalirali prethodnih tjedana.

Glasnogovornica glavne tužiteljice Florence Hartmann, koja nam je u utorak potvrdila informaciju da Carla del Ponte dolazi u našu zemlju, kazala nam je i to da se ne radi o "turneji" glavne tužiteljice po SR Jugoslaviji i Hrvatskoj, već za posjet svakoj od zemalja postoje precizni razlozi i obveze.

Upitana o sadržaju poziva koje je haaško tužiteljstvo uputilo načelniku Glavnog stožera HV-a generalu Stipetiću, ona je to, u skladu s praksom tužiteljstva, odbila komentirati.

"Nikada ne komentiramo imena", rekla je Hartmann, objašnjavajući da tužiteljstvo tijekom istraga poštuje pravilo tajnosti u kontaktima s osobama koje imaju različite statuse.

— U Zagreb glavna tužiteljica dolazi kako bi sa svojim hrvatskim domaćinima sjela za stol, da bi razgovarali o međusobnim odnosima i raščistili probleme koji postoje, tako da svatko bude zadovoljan. Posjet Beogradu sasvim je drukčije naravi i za njega postoje posebni razlozi, a to je otvaranje Ureda Haaškoga suda u Bogradu.

To želimo napraviti što prije, nema više čekanja, a u siječnju, nakon što u SR Jugoslaviji bude gotovo sa izborima, glavna tužiteljica želi razgovarati o normalizaciji odnosa i suradnji — kazala nam je glasnogovornica Hartmann, te na kraju dodala kako je glavna tužiteljica Haaškog suda sa zadovoljstvom prihvatila poziv da dođe u Hrvatsku kako bi se turbulencije u međusobnoj suradnji i svi nesporazumi na vrijeme i dijalogom uklonili.