Novi list: 20. 12. 2000.

PREDSJEDNIK HSLS-a ISTUPIO KAO SLOBODNI STRIJELAC DOKAZUJUĆI DA JE U KOLOVOZU BIO U PRAVU

DRAŽEN BUDIŠA U DOSLUHU S RAČANOM?

Bombastičnom tvrdnjom da haški istražitelji žele razgovarati s generalom Stipetićem, zato što ga Haški sud sumnjiči zbog vojne akcije u Medačkom džepu, Bljeska i Oluje, Budiša je opovrgnuo Mesića

ZAGREB - Dražen Budiša jučer je “Večernjem listu” izjavio da haški istražitelji žele razgovarati s generalom Petrom Stipetićem, ali zato što ga Haški sud sumnjiči zbog vojne akcije u Medačkom džepu, zbog Bljeska i Oluje. Tom bombastičnom tvrdnjom predsjednik HSLS-a je opovrgnuo nedavnu izjavu predsjednika Mesića po kojoj se iza zahtjeva Haškog suda za skori intervju sa Stipetićem u Zagrebu ne krije nikakva optužnica, već da istražitelji s generalom žele samo razgovarati.

No, tvrdnja predsjednika HSLS-a odmah je naišla na oštru kritiku njegovih kolega iz vladajuće koalicije, ponajprije predsjednika HSS-a Zlatka Tomčića, a djelomice i novog predsjednika LS-a Zlatka Kramarića. Najzanimljivije jest to da ni Tomčić niti Kramarić zapravo ne dovode u pitanje istinitost onoga što je Budiša rekao, već ga kritiziraju zato što nije discipliniran i što mimo dogovora s koalicijskim partnerima izlijeće u javnost (Tomčić), ili zato što su mu povjerljive informacije dostupnije nego ostalim partnerima (Kramarić). Istinitost nije doveo u pitanje ni Račan koji je ranije upozorio da neka objašnjenja iz Haaga o razlozima za razgovor sa Stipetićem Vladi nisu prihvatljiva.

Budiša je tom izjavom, prema jučerašnjim neslužbenim informacijama iz HSLS-a, zapravo želio cijelu hrvatsku javnost upozoriti kako je bio u pravu u kolovozu ove godine kada je prvi put iznio vijest o pripremanju optužnice protiv generala Stipetića i zbog toga otrpio žestoku kritiku u javnosti. Predsjednika HSLS-a ta je kritika jako pogodila, to više što je, prema istim izvorima, vijest o pripremanju optužnice protiv Stipetića iznio u dosluhu s Račanom.

Vlada je, naime, još ljetos počela pripremati djelomičnu promjenu stava prema zahtjevima Haškog suda, jer je navodno shvatila da Haag manje želi progoniti konkretne krivce za konkretne zločine, na čemu inzistira Hrvatska, već je skloniji tome da optuži cijeli zapovjedni kadar Bljeska i Oluje. U tom drugom slučaju, neopravdano bi se kriminalizirale te vojne akcije, Domovinski rat, a kolektivnom krivnjom bili bi indirektno obuhvaćeni i svi njegovi sudionici koji su morali odgovoriti na agresiju i okupaciju koju je provela Miloševićeva Srbija. Budiša je, prema istim izvorima, slično poput dr. Zdravka Tomca očekivao da će Vlada promijeniti političke naglaske prema Haagu već koncem ljeta, ali je ta promjena odgođena za nekoliko mjeseci, pa su obojica završili poput pijetlova koji prerano zakukuriču.

Kada je Vlada prije nekoliko tjedana sa zakašnjenjem konačno donijela 13 zaključaka o odnosu prema Haškom sudu, iza njih je stala cijela koalicija, a uvjetnu podršku dala im je i opozicija. Budiša je tako dobio zadovoljštinu, a nije slučajno da je svoju tvrdnju iz kolovoza ponovio samo dan nakon što su izbori u Zagrebu pokazali kako se potpora birača njegovoj stranci više nego prepolovila u odnosu na svibanj ove godine.

Vlada je kasnila s donošenjem zaključaka zato što je mjesecima prije toga vodila tihu diplomatsku akciju kojom je u zemljama Zapada nastojala utjecati na to da Haški sud više vodi računa o kronologiji rata i agresije na Hrvatsku, a prema tome i o redoslijedu zločina. Račan je to u ponedjeljak osobno potvrdio, uvjeravajući javnost da međunarodni položaj Hrvatske neće trpjeti zbog Vladinih 13 zaključaka. Očito, Vlada se prije tog poteza s nekim konzultirala, a druga je stvar hoće li to uroditi nekim plodom.

Promatrači su jučer tvrdili kako Budišina izjava za sada neće bitno uzdrmati odnose u vladajućoj koaliciji, a ni u samom HSLS-u, u kojem mnogi liberali predbacuju svojem predsjedniku da i u stranci sve više nastupa poput slobodnog strijelca. Razlika izmedu Budiše i ostalih šefova koalicije prije svega je taktičke naravi, jer se svi slažu s Vladinim zaključcima.

No, drugo je pitanje što će se dogoditi kada iz Haaga stignu optužnice. Ako bi one bile protiv zapovjednog kadra Bljeska i Oluje, vladajuća koalicija teško bi mogla spriječiti izručenje optuženih, pa bi se našla pred mogućnošću rasapa i prijevremnih parlamentarnih izbora, na kojima bi opozicija optuživala vlast za izdaju nacionalnih interesa. Pitanje je, zapravo, hoće li Haag srušiti vladajuću koaliciju u Hrvatskoj.

Branko PODGORNIK