Republika: 20. 12. 2000.

INTERVIEW: CATHERINE DAY

Hrvatska će reći kako brzo s reformama može ići, a EU će raspraviti je li to za nas prihvatljivo ili ne

Catherine Day, šefica pregovaračkog tima EU koja je u ponedjeljak u Bruxellesu započela pregovore s hrvatskim izaslanstvom, za "Republiku" govori o hrvatskom položaju u EU

Razgovarao: Bruno Lopandić

Chaterine Day, šefica je pregovaračkog tima Europske unije koja je u ponedjeljak u Bruxellesu započela pregovore s hrvatskim pregovaračkim izaslanstvom o približavanju Hrvatske EU. Hrvatska je ovoga tjedna prvi puta počela ozbiljne pregovore s službenim Bruxellesom, pregovore koje vode najprije do statusa pridružene članice, a kasnije i do punopravna članstva u Europskoj uniji. Catherine Day visoka dužnosnica Europske komisije u Direktorijatu za vanjsku politiku, ekskluzivno za "Republiku" govori o hrvatskom položaju u Europskoj uniji.

Republika: Jeste li u tom prvom krugu pregovora razgovarali o konkretnim točkama sporazma?

Chaterine Day: Da, razgovarali smo o vrlo specifičnim pitanjima. Dogovarali smo se o političkom dijalogu, odnosno o tome kako ćemo se organizirati u budućnosti. Razgovarali smo i o načinima suradnje te kako Europska unija može Hrvatskoj pomoći da izgradi sustav kojim će se kasnije moći integrirati u sustav Europske unije. Dakle, govorilo se o, vrlo praktičnim pitanjima.

Republika: Jeste li razgovarali o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom?

Chaterine Day: Razgovarali smo o tom pitanju, jer moramo dijeliti zajedničke vrijednosti. To znači da smo razgovarali o tome kako ćemo surađivati u političkom smislu, jer se sve međunarodne obveze moraju ispuniti. Hrvatska strana nam je objasnila da nije došlo do promjene stava hrvatske Vlade prema Haaškom sudu i da Hrvatska namjerava s Haaškim sudom surađivati u cijelosti. Objasnili su nam i raspravu o tom pitanju koja se prošli tjedan vodila u Hrvatskoj. Iznimno nas je zanimalo objašnjenje, jer smo zainteresirani da Hrvatska u cijelosti surađuje s Haaškim sudom. To je od velike važnosti i uostalom u hrvatskom interesu. Hrvatska strana nam je kazala kako će uskoro doći do sastanka glavne tužiteljice Haaškog suda Carle del Ponte i predstavnika hrvatske Vlade. Držimo da je to dobra ideja kako bi se mogli izgladiti nesporazumi i raspraviti o načinima suradnje s obje strane.

Republika: -Je li Europska unija bila zabrinuta kad su se odnosi Hrvatske i Haaškoga suda nedavno zaoštrili?

Chaterine Day: Uvijek smo zabrinuti kad stvari ne idu glatko. Od hrvatske strane dobili smo čvrsta uvjeravanja da će se to pitanje riješiti, pa sada tu ne vidim poseban problem.

Republika: Hrvatska će mnogo lakše pristati na sve uvjete u sporazumu s Europskom unijom nego što će ih moći provesti. Dijelovi sporazuma tiču se obveze ukidanja državnog monopola, provedbe privatizacije... Koliko će dugo EU biti spreman čekati na provedbu, odnosno o kojim će se rokovima provedbe razgovarati, posebice u ekonomskim pitanjima?

Chaterine Day: Prije svega, moram istaknuti da je to što radimo u hrvatskom interesu. Pregovaramo o uspostavljanju rokova za provedbu reformi i ne tražimo od Hrvatske da učini nešto što već i sami nismo napravili. U Europskoj uniji držimo da mjera ekonomske liberalizacije pomaže u stimuliranju ekonomskog razvoja i stvaranju radnih mjesta. To je upravo nešto što Hrvatska treba. Rokove smo stoga ostavili otvorenim i nismo točno odredili kad se koje reforme moraju provesti. To smo učinili, jer želimo da nam Hrvatska kaže kako brzo može ići, a onda će EU raspraviti je li to za nas prihvatljivo ili ne. Nakon prvih razgovora stekla sam dojam da Hrvatska želi biti ambiciozna i realistična. Mislim da je to dobar put i upravo ono što i mi želimo Hrvatskoj savjetovati: da budu brzi, koliko im to ekonomsko stanje dopušta, ali i realistični. Mislim da je to zaista pragmatičan pristup.

Republika: Mogu li izravni pregovori o vrlo specifičnim pitanjima staviti u drugi plan probleme domaće politike, poput ovoga o suradnji s Haaškim sudom, ili, pak, priče o opasnostima regionalna pristupa?

Chaterine Day: Mislim da ste u pravu. Konkretni pregovori vrlo su korisni u tom smislu. Europska unija je sama sastavljena prema načelu regionalne suradnje, pa je normalno da u Bruxellesu imamo pozitivno mišljenje o regionalnu pristupu. Postoje mnoga područja gdje zemlje u regiji mogu surađivati, kao što mogu i s EU-om. "Ljepota" Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je da zemlje u regiji moraju surađivati, a opet, u isto vrijeme, svaka zemlja ima zaseban ugovor s EU-om, stvoren posebno za svaku zemlju. U tekstu sporazuma moći ćemo izravno i dodatno razjasniti što smo točno mislili pod regionalnim pristupom. Istinski vjerujem da je vrsta regionalne suradnje, koju želimo promovirati, u najboljem interesu Republike Hrvatske. Ne sumnjam je li i hrvatska Vlada u to uvjerena.

Republika: Hrvatska je Vlada zabrinuta da će EU biti mnogo popustljiviji prema SRJ, tj. da će zaboraviti na uvjete koje je Hrvatska ranije morala ispuniti?

Chaterine Day: Europska je unija sastavila sustav vrijednosti s kojima nismo spremni ulaziti u kompromise. Od svih koji žele ući u EU, očekujemo da ispoštuju te kriterije. Neka vrsta razumijevanja za trenutačnu situaciju u Beogradu je potrebna, jer smo još u situaciji da demokratska vlast nema puni nadzor nad zemljom. Držim da je to razlog što je međunarodna zajednica spremna još malo pričekati, jer želi potpuno uspostavljenu demokraciju u SRJ. No nema govora o tome da bismo bili spremni odustati od naših vrijednostil. Potreba za suradnjom s Haaškim sudom bit će naglašena jednako svima, kao što je i postavljena Zagrebu.

Republika: Hoće li svršetak pregovora Hrvatske i EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji se predviđa za proljeće sljedeće godine, biti pravo vrijeme da Hrvatska uputi zahtjev za punopravno članstvo u Europskoj uniji?

Chaterine Day: Moramo ići korak po korak, jer smo tek započeli iznimno važan proces. Kad pogledate unazad, nije prošla ni puna godina. Hrvatska prije godinu dana nije imala nikakve odnose s Europskom unijom i u tom vremenu došli smo jako daleko. U govornim odnosima riječ je o obvezama koje preuzimaju obje strane i o tome vode ozbiljne pregovore. Te pregovore moramo proći što je prije moguće, no u isto vrijeme pošteno se suočiti sa svim problemima. Stoga se najprije trebamo usredotočiti na taj sporazum, a onda ćemo razmišljati o sljedećim koracima. Svi znamo da Hrvatska želi postati članicom Europske unije. Ona i jest potencijalni kandidat.