Večernji list: 20. 12. 2000.

DRAMA NA PRISAVLJU

NAKON JUČERAŠNJE ŽALBE UREDNIČKE ČETVORKE "ODJEKA DANA" ETIČKOM POVJERENSTVU HRT-a ZBOG INTERVJUA NJIHOVA GENERALNOG DIREKTORA "FERAL TRIBUNEU"

Galić suspendirao Dijanu Čuljak, Anu Jelinić, Zorana Šprajca, Jozu Barišića I - Mirjanu Hrgu!

* Na jučerašnjem izvanrednom kolegiju Galić je također naredio da Povjerenstvo mora u sljedeća tri dana donijeti odluku o tome tko je u pravu - novinari ili direktor, a u međuvremenu "Odjeke dana" vode Morana Kasapović i Tomislav Špoljar

Tijekom jučerašnjeg popodneva urednici i voditelji emisije "Odjeci dana" - Dijana Čuljak, Ana Jelinić, Zoran Šprajc i Jozo Barišić te novinarka Mirjana Hrga - poslali su žalbu Etičkom povjerenstvu HRT-a glede intervjua njihova generalnog direktora Mirka Galića tjedniku "Feral Tribune". U njoj navodno, među inim, stoji kako je istup Mirka Galića nedopustiv i netočan jer on u intervjuu tvrdi kako se spomenutim novinarima tekstovi više puta vraćaju redaktorima na doradu, da je riječ o nesposobnim novinarima, neznalicamam i ljudima slaba karaktera koji se nisu mogli oduprijeti pritiscima bivše vlasti.

Zanimljivo je da je neposredno potom (a prije negoli je sjednica Etičkog povjerenstva uopće i sazvana) Mirko Galić jučer u 16.30 sati sazvao izvanredni urednički kolegij na kojem je naredio suspenziju "pobunjene" uredničke četvorke, i to prije odluke Povjerenstva koje je trebalo odlučiti tko je u pravu - direktor ili novinari. Galić je također naredio da Povjerenstvo mora donijeti odluku u sljedeća tri dana, a u međuvremenu "Odjeke dana) vode Morana Kasapović i Tomislav Špoljar. Suspendirani urednici i voditelji do tada rade "obične" novinarske poslove.

No na Prisavlju smo sinoć neslužbeno doznali i da suspendirana četvorka o tome nije uopće obavijestila svoje nadređene urednike - Darka Horvatića, Dubravka Merlića i Mirjanu Rakić - jer ih navodno nisu željeli "uvlačiti u cijeli slučaj", pa su se oni na Galićevu kolegiju nemilo iznenadili. (N. M.)