Republika: 21. 12. 2000.

Promjene u Hrvatskoj i Srbiji potakle, ekstremiste u BiH

Izbori u BiH pokazali propast umjerenih stranaka

Izbori su otkrili potpunu neodrživost trenutačne ustavne strukture Daytona, kao i strukture i politike međunarodne zajednice koja implementira Dayton. Pogrešne osnove, na kojima je zasnovana trenutačna politika međunarodne zajednice, i dalje će proizvoditi malo pozitivnih rezultata, a pogotovo u skorom vakuumu vlasti koji su uzrokovali ti izbori, ističe se u redovitom izvještaju međunarodne krizne skupine (ICG). U tom izvještaju o stanju u Bosni i Hercegovini, nazvanom "Novembarski izbori u BiH: Dayton posrnuo", ističe se da bi se mirovni sporazum ubrzo raspao da nije bilo značajne nazočnosti međunarodne zajednice i NATO snaga u Bosni i Hercegovini.

Iako je prošlo pet godina od rata, te unatoč međunarodnoj pomoći od pet milijardi dolara, izbori u BiH ponovno su pokazali da međunarodni dužnosnici nisu uspjeli omogućiti održivu osnovu za funkcioniranje države koja bi bila sposobna preživjeti povlačenje međunarodne zajednice. ICG navodi da su protekli izbori potvrdili gotovo potpun neuspjeh međunarodne zajednice, koja se nadala da će umjerene stranke u BiH doći na vlast putem izbora. Međunarodni dužnosnici naivno su se nadali da će demokratske promjene u Zagrebu i Beogradu uzrokovati promjene među BiH Hrvatima i Srbima, ali su one, ističe ICG ističe, samo još više potaknule etničke ekstremiste u BiH. Precizan utjecaj izbornih rezultata bit će nemoguće procijeniti prije formiranja koalicije, što bi moglo potrajati idućih mjeseci. Ta koalicija može biti iznimno slaba i neće moći odlučno implementirati mirovni proces, a mogle bi se pokazati nestabilnima i rezultirati glasovanjem o nepovjerenju već sredinom 2001. godine, što bi dovelo do održavanja novih izbora. ICG smatra da nacionalističke stranke nisu ni svrgnute s vlasti, ali nisu ni osvojile apsolutnu pobjedu.

U Republici Srpskoj SDS je izašao kao pobjednik, osvojivši mjesta predsjednika i potpredsjednika tog BiH entiteta, kao i najveći broj mjesta u Narodnoj skupštini RS-a. PDP, stranka Mladena Ivanića, osigurala je dovoljno glasova da mu osigura mjesto premijera Republike Srpske i omogući postavljanje uvjeta pri osnivanju sa SDS-om.

Ulazak Ivanića u koaliciju sa SDS-om stajati će Republiku Srpsku cjelokupne američke pomoći. Najveći pobjednik na izborima u Federaciji je Haris Silajdžić, jer je njegova Stranka za BiH osvojila dovoljno glasova kako bi mu osigurala velik utjecaj pri uspostavi vlasti u nekoliko županija, Parlamentu Federacije BiH, pa čak i u državnom parlamentu.

Silajdžić je prihvatio realnost da, bez obzira na to kakve će koalicije biti formirane, postoji mogućnost da će i federalni i državni parlament biti neefikasni zbog opstrukcije dosad vladajućih SDA, HDZ-a i SDS-a. Te stranke zajedno mogu imati dovoljan broj glasova kako bi opstruirale bitne zakonodavne reforme i onemogućile funkcioniranje središnje vlasti. ICG smatra kako je vrijeme da međunarodna zajednica ponovno razmisli o svojoj strategiji nadanja u izbore i predlaže da u potpunosti iskoristi ovlasti koje su joj dane u Daytonu i da "napadne gospodarske i političke uzroke tvrdoglavosti nacionalizma u BiH".

am