Novi list: 21. 12. 2000.

VRHOVNI SUD RH ODBIO PRIJEDLOG RIJEČKOG ŽUPANIJSKOG SUDA

SUĐENJE ANDABAKU IPAK U RIJECI

Andabakov odvjetnik zatražio obustavu postupka, a BiH pravosuđe zatražilo Andabakovo izručenje zbog sumnje da je počinio teška kaznena djela u susjednoj državi. Andabak i nadalje u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu zbog bolesti. Termin glavne rasprave još nije utvrđen

RIJEKA - Jedan od najvećih uspjeha europske policije prošle godine nesumnjivo je otkrivanje 660 kilograma kokaina u riječkoj luci na Brajdici. Osim otkrića droge vrijedne 130 milijuna DEM, hrvatska policija je u suradnji s DEA-om i nacionalnim biroima Interpola u više zemalja Europe, SAD-a i Afrike uspjela složiti kompletnu sliku krijumčarskog lanca. Vrijednost otkrića riječke policije vrednovano je superlativima. Ne samo zbog otkrića, već i zbog činjenice što je nakon toga saznanja nastavljeno s uspješnim aktivnostima. Nije se dogodilo, kao nekad, da su svoj uspjeh objelodanili preko medija, nego su u najvećoj tajnosti nastavili s praćenjem pošiljke sve do njene krajnje destinacije u luci Banjul, malo poznate afričke države Gambije.

Čim je droga otkrivena u Rijeci bilo je jasno da netko iz Hrvatske ima svoga udjela u krijumčarskom lancu. Sve do rujna ove godine policija je radila u najvećoj tišini, a onda je objavljeno da je Ivan Andabak (47), javnosti dobro poznat kao “desna ruka” haškog zatočenika Mladena Naletilića Tute - osumnjičen za krijumčarenja kokaina.

Od 13. rujna Andabak je u pritvoru, tijekom istrage odbio je komunicirati s istražnim sucem, a optužnicu nije želio primiti. U riječkom zatvoru proveo je kratko vrijeme, a glavninu vremena provodi u Zagrebu u Bolnici za osobe lišene slobode.

Županijski državni odvjetnik iz Rijeke Drago Marincel 8. studenoga ove godine potpisao je optužnicu protiv Andabaka i Paula Dextera Farrowa (40) iz Velike Britanije, a nakog toga uslijedili su novi potezi riječkoga suda, ali i obrane. Tako je Županijski sud 23. studenoga dostavio prijedlog Vrhovnom sudu da se za vođenje postupka protiv Andabaka odredi drugi stvarno nadležni sud. Kao uporište za svoj zahtjev riječki sud je naveo činjenicu da optuženik boluje od šećerne bolesti i da je uglavnom u bolnici u Zagrebu. Time su u Rijeci predmnijevali da se ubuduće mogu očekivati hitne medicinske mjere koje se ne mogu provesti u Rijeci.

Međutim, vijeće Vrhovnog suda kojem je predsjedala sutkinja Katica Jelić odbilo je prijedlog iz Rijeke ustvrdivši da su iznijete samo pretpostavke o prognozi Andabakova zdravstvena stanja. Zbog toga nisu ispunjeni uvjeti za prenošenje mjesne nadležnosti jer ne postoje razlozi ekonomičnosti, odnosno svrsishodnosti.

Polovicom prošlog mjeseca izvanraspravnom vijeću Županijskoga suda u Rijeci obratio se i Andabakov branitelj Krešimir Krsnik iz Zagreba, dok britanskog državljanina Farrowa brani riječki odvjetnik Ljubo Kostič. Uglavnom, Andabakov branitelj uputio je prigovor na optužnicu i zatražio obustavu postupka za svog klijenta.

U prigovoru optuženikov branitelj kaže da u optužnici nije opisana određeno niti jedna radnja koju je Andabak poduzeo u navodnom izvršenju kaznenog djela. Zbog neodređenosti činjeničnog opisa okrivljenik ne razumije podnesenu optužnicu... Branitelj prigovara optužnici što ona tvrdi da se radi o “zvanom Generalu Andabaku” i tvrdi da je riječ o generalu hrvatske vojske Andabaku i poentira zaključkom “zašto samovoljno izmišljati nadimak?”.

Prije izvjesnog vremena u riječki Županijski sud prispjeo je i zahtjev pravosudnih organa Bosne i Hercegovine sa zamolbom da se Andabak izruči u susjednu državu. Svoj zahtjev djelatnici BiH pravosuđa potkrijepili su i određenim pisanim materijalima koji teško optužuju Andabaka. Stavljaju mu se na teret kaznena djela iz oblasti ratnih zločina koja je navodno počinio kao član “Daidžine pukovnije” i tzv. “Kažnjeničke bojne”. Postupak oko Andabakova izručenja započela je istražna sutkinja riječkoga Županijskoga suda Dina Brusić i trenutačno se ispituju svi relevantni dokazi za pretpostavljeno izručenje. Andabak je rođen 20. ožujka 1953. godine u Donjim Runjanima, na dan uhićenja imao je stalnu adresu stanovanja u Dalju i riječ je o Hrvatu i državljaninu RH. Prema toj činjenici Andabak zasigurno neće biti izručen BiH jer prema ustavnim odrednicama naša država ne izručuje svoje državljane. No, što će se utvrditi naknadnim provjerama koje je naredila sutkinja - teško je prognozirati. Kad se ispune svi zakonski uvjeti za određivanje prema zahtjevu za izručivanjem donijet će se konačna odluka.

Branko ŠKORIĆ