Jutarnji list: 21. 12. 2000.

PREOKRET U SLUČAJU GOSPIĆ Svjedočio bivši zapovjednik obrane Perušića

Grandić tereti Oreškovića i Norca za zločine iz 1991.

Smatram da su branitelji petorice trebali biti na ročištu jer su jučer izneseni vrlo bitni podaci, rekao je odvjetnik Došen

RIJEKA - Bivši zapovjednik obrane Perušića, Stjepan Grandić, neslužbeno doznajemo, za nalogodavca likvidacije srpskih civila na, lokaciji Lipova Glavica tereti prvookivljenoga Tihomira Oreškovića, ali i umirovljenoga generala Mirka Norca.

Grandiću je, nakon četverosatnog saslušavanja pred istražnom sutkinjom riječkog Županijskog suda Sajonarom Čulinom, određeno 48-satno zadržavanje u pritvoru riječkog Okružnog zatvora.

U tom roku zamjenik županijskog državnog odvjetnika mora podnijeti istražni zahtjev odnosno zahtjev za proširenje istrage nakon čega će biti jasno i je li Grandić šesti okrivljenik, uz Tihomira Oreškovića i četvoricu Gospićana protiv kojih je u tijeku istražni postupak za počinjene ratne zločine u Gospiću 1991. godine. Inače, Stjepana Grandića gospićka je policija privela u utorak oko 11 sati, a nakon iskaza četiriju svjedoka na Županijskom sudu u Gospiću koji su za, događaje na Lipovoj Glavici teretili upravo njega. I njemu je, kao i ostalima koji su još u zatvoru, pritvor određen zbog mogućnosti utjecanja na svjedoke te osobito teških okolnosti kaznenoga djela. Sve sudionike jučerašnjega saslušanja istražna je sutkinja obvezala člankom 207, prema kojem moraju čuvati tajnu o pojedinostima iskaza.

S obzirom na stalne spekulacije u javnosti da će se istraga proširiti na još neke osobe, tužitelj Doris Hrast juče je samo kratko rekao: "Barem zasad toga neće biti". No sve su opcije otvorene, budući da je isto tvrdio i dan ranije dok je nalog za privođenje Stjepana Grandića već bio izdan.

Odvjetnik Velimir Došen jučer je izrazio nezadovoljstvo jer ni jedan od branitelja petorice Gospićana nije pozvan na saslušanje. Došen je rekao da je to vrlo nekorektno prema kolegama koji brane Tihomira Oreškovića i Ivicu Božića jer je upravo njih Grandić u svojoj obrani spominjao, dok o pojedinostima nije želio govoriti zbog obveze čuvanja tajnosti podataka.

- Smatram da su branitelji trebali biti nazočni ročištu jer su jučer izneseni vrlo bitni podaci za ovaj postupak te mislim da će se nakon jučerašnjega iskaza mnoge stvari dogoditi i prelomiti! - rekao je Došen. Oreškovićev odvjetnik Žejko Dumančić također je iznenađen time što obrana ponovno nije pozvana i obaviještena o ročištu te očekuje da će sutkinja saslušanje uz uz nazočnost svih branitelja morati ponoviti.

D. Mihalić