Vjesnik: 22. 12. 2000.

MMF ništa ne poklanja

ADRIANO MILOVAN

Nakon višemjesečnog natezanja s MMF-om, Vlada od te institucije dobila »božićni poklon«. Riječ je o stand by aranžmanu vrijednom 200 milijuna specijalnih prava vučenja (260 milijuna dolara) pri čijem je dogovaranju službeni Zagreb ove godine gotovo polomio zube. Ipak, većinu zahtjeva (ili »primjedbi i prijedloga«) MMF-a hrvatske su vlasti na kraju uvažile: za iduću je godinu usvojen državni proračun od 49,7 milijardi kuna čime se uspješno odhrvalo sirenskim zahtjevima za povećanje javne potrošnje. To znači da se Misija MMF-a vraća u Washington s pozitivnom preporukom. »Pretakanje« preliminarnog sporazuma s hrvatskim vlastima u stand by aranžman najvjerojatnije će uslijediti potkraj veljače ili početkom ožujka, nakon što se o njemu očituje Izvršni odbor MMF-a.

Šef Misije MMF-a Hans Flickenschild na konferenciji za novinare nije štedio pohvale hrvatskoj Vladi, koja je odlučila zaustaviti rast previsoke javne potrošnje, a u brojnim je segmentima čak i »srezati«. Naime, u idućoj će godini deficit konsolidirane države iznositi 5,3 posto vrijednosti BDP-a, znatno manje nego u prvom prijedlogu proračuna za 2001., iz studenoga, kada se predlagalo deficit konsolidiranog računa države, težak osam posto BDP-a. Pohvalio je i najavljeno smanjenje mase plaća zaposlenih u javnom sektoru za 10 posto, čime je potvrdio tvrdnje pojedinih sindikalaca da je politika plaća korisnika proračuna dosad bila jedan od glavnih kamena smutnje u hrvatsko-ememefovskim odnosima. MMF vjeruje u brži gospodarski rast Hrvatske idućih godina, praćen bržim zapošljavanjem i nižom stopom inflacije, istakao je Flickenschild, te dodao da naglasak gospodarske politike i dalje mora biti na privatizaciji. Što će Hrvatskoj donijeti novi stand by aranžman s MMF-om? Njegov značaj uvelike premašuje porast deviznih rezervi HNB-a, što će biti njegova izravna posljedica. Naime, novi će zajam MMF-a hrvatskoj državi i poduzećima dodatno otvoriti vrata financijskih tržišta u svijetu, povoljno će se odraziti na kreditni rejting, privući će strane ulagače, omogućiti sklapanje novih kreditnih aranžmana s drugim institucijama, pozitivno će odjeknuti u ušima eurokrata u Bruxellesu te će monetarnoj politici dodatno proširiti manevarski prostor.

Njegovo odobravanje do sada je najjasniji dokaz da će se ovogodišnji trend restriktivne fiskalne politike nastaviti i u godinama što slijede, što znači da je upitno postizanje socijalnog mira. Stoga, stand-by aranžman ne bi trebalo shvaćati kao »božićni poklon«. Naprotiv, prije je riječ o teško izborenom priznanju za očekivano ponašanje vladajućih. Baš kao ni druge međunarodne institucije, i MMF ništa ne poklanja. O tome, uostalom, ponajbolje svjedoči pravi rat za smanjenje potrošnje, koji se tijekom godine odvijao u Hrvatskoj, a nastavit će se i u narednim godinama. No, njegova je najveća vrijednost u tome što hrvatskoj vlasti i javnosti nosi jasnu poruku da dosadašnji neodgovorni način ponašanja u gospodarskom životu zemlje više ne može proći.

Podsjetimo sada i na tvrdnje pojedinih ekonomista, koji kažu da je najbolji aranžman s MMF-om - aranžman kojega nema! Naime, zajam ove institucije predstavlja svojevrsnu financijsku infuziju, o kojoj ovise mnoge, uglavnom nerazvijene zemlje u svijetu. Bogatima, naime, taj novac nije potreban, a ekonomski civilizirano ponašanje u njima se podrazumijeva. Ovaj nam novi zajam MMF-a na neki način kaže koliko smo mi daleko od tog ideala. No, upravo će njegovo sklapanje trasirati naš put prema takvom društvu.